Robert De Meuleneire en Joseph Browaeys zaten nog één keer zij aan zij tijdens de gemeenteraad in Horebeke.
Lieke D'hondt Robert De Meuleneire en Joseph Browaeys zaten nog één keer zij aan zij tijdens de gemeenteraad in Horebeke.

Laatste gemeenteraad voor oude rotten Browaeys en De Meuleneire: “We blijven wel beschikbaar voor de politiek”

De laatste gemeenteraad van de legislatuur zit erop in Horebeke. Met de 84-jarige schepen Robert De Meuleneire (Volksbelangen) en de 79-jarige burgemeester Joseph Browaeys (Volksbelangen) verdwijnt 102 jaar ervaring uit de gemeenteraad.

Na 54 jaar is het politieke doek gevallen voor Joseph Browaeys. De burgemeester zat donderdagavond voor de laatste keer zij aan zij met zijn eerste schepen Robert De Meuleneire in de gemeenteraad. Ook hij stopt met politiek, na 48 jaar als schepen. Vanaf januari zullen ze enkel nog op de achtergrond aan politiek doen. 

Ik zal zeker in de zaal komen zitten. Achter de schermen zal ik eigenlijk mee blijven besturen

Joseph Browaeys

“Ik zal zeker in de zaal komen zitten”, zegt Browaeys. Hij zal dan kunnen zien hoe zijn dochter Cynthia Browaeys het doet als burgemeester. “Achter de schermen zal ik eigenlijk mee blijven besturen. Ik blijf actief bij Volksbelangen en ik ga Horebeke zeker niet verlaten”, vertelt Browaeys. “Ook ik blijf altijd beschikbaar voor de politiek”, vult De Meuleneire aan. “Want ik ga het wel missen. Vooral de vriendschap die ik ervaar van mijn collega’s en de inwoners van Horebeke. Ik weet zeker dat die vriendschap niet zal veranderen op 1 januari, maar ik ga een aantal mensen toch minder vaak zien.”

Spaarbekken en Arcadia

Als we vragen waar de burgemeester en zijn eerste schepen het meest fier op zijn, hoeven ze niet lang na te denken. “Ons voetbalterrein”, zegt Browaeys. “Een plein zoals dat van ons vind je in de Vlaamse Ardennen niet snel.” De Meuleneire is dan weer bijzonder trots op jeugdhuis Arcadia. “Dat hebben wij zelf opgericht, ik ben er zelfs nog voor naar Gent moeten rijden. Ook het spaarbekken in de Meersestraat was een belangrijke realisatie. Zo hebben we de zware overstromingen een halt kunnen toeroepen.”

Mee iets drinken

Nu de actieve politieke carrière van de twee ouderdomsdekens erop zit, kunnen De Meuleneire en Browaeys genieten van hun pensioen. Maar rusten, dat zit er toch niet in. “We zijn allebei nog heel actief en gaan veel op stap. Eigenlijk kunnen we niet thuisblijven. Dus als we niet meer naar het schepencollege mogen komen, zullen we achteraf nog meegaan om iets te drinken”, lacht Browaeys.

Mobiliteitsplan

De laatste gemeenteraad van de legislatuur stond niet enkel in het teken van het afscheid van De Meuleneire en Browaeys. Ook de goedkeuring van het nieuwe mobiliteitsplan stond op de agenda. Met het plan wil het gemeentebestuur Horebeke veiliger maken voor alle weggebruikers. Daarom zal de gemeente het STOP-principe toepassen: Stappers, Trappers en Openbaar vervoer komen voor Personenwagens. Om ervoor te zorgen dat meer Horebekenaars hun verplaatsingen te voet of met de fiets doen, wil de gemeente meer trage wegen herwaarderen. Er zal een plan opgemaakt worden om te bekijken welke trage wegen opnieuw opengesteld moeten worden en waar een parallelle route mogelijk is om een doorsteek te creëren. 

In de mate van het mogelijke zullen er extra fietspaden komen. Het mobiliteitsplan verwijst onder meer naar de N8, Smarre en de Bovenstraat. In de Dorpsstraat en de Broekestraat voorziet het mobiliteitsplan fietspaden buiten de dorpskern. Waar het niet mogelijk is om fietspaden aan te leggen, krijgt de gemeente het advies om verkeersremmende maatregelen te nemen op de knelpunten, zoals een uitgebreide zone dertig in de dorpskern van Sint-Maria-Horebeke.

Tot slot wil het gemeentebestuur ook het doorgaand vrachtverkeer weren uit de dorpskernen. Een tonnagebeperking voor de dorpskern van Sint-Maria-Horebeke moet soelaas brengen. Het zwaar verkeer zou dan kunnen omrijden via de N8 en de N415 in plaats van het dorp te doorkruisen via de Dorpsstraat en de Broekestraat. Er is wel nog overleg nodig met de buurgemeenten vooraleer Horebeke een dergelijk verbod kan invoeren.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer