Steven Bettens en buurtbewoner Dirk Gezels bij de oude Sancolux-fabriek waar de bouwpromotor het project wou realiseren.
Ronny De Coster Steven Bettens en buurtbewoner Dirk Gezels bij de oude Sancolux-fabriek waar de bouwpromotor het project wou realiseren.

Ook de provincie weigert een vergunning voor omstreden bouw van 145 woningen in Leupegem

“Te hinderlijk voor de buren, te weinig parkeerplaatsen, te weinig kwalitatief groen”, oordeel de deputatie

Nadat het college van burgemeester en schepenen begin dit jaar weigerde een vergunning af te geven voor de bouw van 145 wooneenheden op het terrein langs de Watermolenstraat en Vontstraat in Leupegem, heeft ook de provincie de omgevingsvergunning geweigerd. De provincie ziet het ontwerp als “een gemiste kans om de site op een kwalitatieve manier te ontwikkelen”, schrijft ze.

Nadat het stadsbestuur de vergunning had geweigerd, tekende de bouwpromotor beroep aan bij het provinciebestuur, maar ook daar komt geen groen licht.

De deputatie stelt dat de aanvraag op een aantal punten schromelijk tekortschiet. In het ontwerp zijn te weinig groenzones en openbaar domein gepland. Ook het grote centrale plein overtuigt het provinciebestuur niet. “Het centrale plein is grotendeels geconcipieerd vanuit het achterliggend idee om licht en lucht in de halfondergrondse parkeergarage te brengen. Zo blijft er niet veel ruimte voor kwalitatief, bruikbaar groen over”, vindt de deputatie. De rest van de publieke ruimte is volgens haar te versnipperd en te veel in functie van circulatie.

Te hinderlijk voor de buren, te weinig parking

Het provinciebestuur oordeelt verder dat het aantal bouwlagen van meerdere bouwblokken hinder voor omwonenden zal veroorzaken en dat het aantal parkeerplaatsen voor bezoekers en voor gebruikers van de geplande crèche en zaal te laag is. “In totaal worden 25 parkeerplaatsen voorzien voor de publieke gemeenschapsfunctie (hoogstwaarschijnlijk crèche), de kmo-zone, de polyvalente zaal en 22 parkeerplaatsen voor de bezoekers van de woningen. Dit is onvoldoende, gelet op de locatie van de site vlakbij de N60”, staat in het besluit van de deputatie.

“Tijd voor overleg”

Groen-gemeenteraadslid Steven Bettens, die samen met bewoners van Leupegem het protest tegen het bouwproject heeft aangevoerd, reageert tevreden op de beslissing van het provinciebestuur. “Al tijdens het openbaar onderzoek twaalf maanden geleden stelden we dat woningbouw als stadsinbreiding kan, maar dan wel op een menselijke schaal. We hebben ook gesteld, dat er voldoende groene ruimte moest voorzien worden waar mensen uit de buurt en hun kinderen elkaar kunnen ontmoeten.  Na de weigering van de vergunning door het college van burgemeester en schepenen hebben we een overleg tussen de buurt, het stadsbestuur en projectontwikkelaar Vossemeren voorgesteld. Wij hopen dat de stad en Vossemeren nu wel zullen samenzitten met de buurt en dat niet langer zal uitgegaan worden van een maximale ontwikkeling, maar dat ook rekening zal gehouden worden met de leefbaarheid, van de nieuwe inwoners en van alle omwonenden”, besluit Bettens.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan hertogs

    In oudenaarde heerst bouwwoede, overaanbod aan appartementen, vriendjes politiek, verspilzucht, je komt oudenaarde smorgens en savonds niet in of uit... antwoordt van de burgemeester is dan ja maar dat enkel maar 3 uur per dag daarvoor kunnen we niks doen... ja duidelijk dat hij nergens moet zijn op tijd. Veel bouwen is veel cassa. In plaats van prestige projecten kunnen ze eens kijken naar de infrastructuur buiten de stadskern!

Lees meer