2 Vanuit een tentje in een weide in Horebeke zoeken de zendamateurs van TLS contact met andere radiostations.
Lieke D'hondt Vanuit een tentje in een weide in Horebeke zoeken de zendamateurs van TLS contact met andere radiostations.

Radioamateurs zoeken contact met de wereld tijdens internationale noodoefening

Een weide aan de Heerweg in Horebeke is dit weekend gedurende 24 uur de thuisbasis voor enkele radioamateurs. Met hun vereniging TLS houden ze een velddag als onderdeel van een wereldwijde noodoefening voor radiocommunicatie.

“Als tijdens een noodsituatie alles faalt op vlak van communicatie, kunnen wij ingrijpen”, legt Peter Waterschoot uit. “Dat oefenen we hier vandaag in deze weide, op een hoog gelegen punt in Horebeke. We hebben twee mobiele antennes opgesteld, we wekken stroom op via een generator en we hebben voldoende materiaal om contact te leggen met andere radiostations. Zo kunnen we tijdens noodsituaties ook contact zoeken met de overheden, hulpverleners of persagentschappen. Het is belangrijk dat we dat regelmatig oefenen, zodat we in geval van een ramp goed voorbereid zijn.” De velddag is ook gekoppeld aan een wedstrijd. De zendamateurs die het meeste andere radiostations kunnen bereiken en rapporten kunnen uitwisselen, zijn de winnaars. TLS heeft ondertussen al contact kunnen leggen met andere amateurs in Wallonië, Italië en Engeland.

2 Internationale noodoefening zendamateurs: een grote antenne in de weide.
Lieke D'hondt Internationale noodoefening zendamateurs: een grote antenne in de weide.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer