Hugo Thonnon op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren.
Foto Mine Dalemans Hugo Thonnon op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren.

"Plantjes sterven meestal na paar dagen"

HUGO THONNON WOONT OP DE VUILSTE PLEK VAN HEEL VLAANDEREN

Hugo Thonnon (61), zaakvoerder van Bosthon Sport uit Houthalen-Helchteren woont langs de vuilste baan van heel Vlaanderen. Nergens werd tijdens een studie van De Standaard, De Vlaamse Milieumaatschappij en de Universiteit Antwerpen meer stikstofdioxide gemeten dan op deze plek.

"Ik had het wel voorspeld," zegt Hugo Thonnon. "Daarom heb ik hier ook zo een meettoestelletje laten hangen van het project curieuzeneuze. Hier komen elke dag 50.000 voertuigen pal voor mijn deur voorbij getuft. Wat wil je dan met onze luchtkwaliteit? Kijk, hier staan plantjes vlak voor mijn deur. Die staan daar met opzet om te laten zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Meestal sterven ze binnen de kortste keren. Eigenlijk heb ik dus al mijn eigen onderzoek gedaan. Maar wij wonen hier wel vlak naast deze baan, hé? Of ik zelf klachten heb? Ja, tuurlijk. Ik heb er een enorme rokershoest aan over gehouden. Niet dat ik sigaretten aanraak, maak ik zit gewoon dagelijks tussen al die uitlaatgassen. Dat kan nooit goed zijn voor de gezondheid."


Of de bewoners van die Grote Baan dan niet liever allemaal verhuizen? "Vele buren hebben dat effectief gedaan," zo wijst Hugo Thonnon naar de leegstand langs de Grote Baan. Maar ik heb hier commerce, hé. Of wel ga je ergens midden in de stad zitten, ofwel langs een invalsweg zoals deze. Ik moet het hebben van al die passage. Ja, als ik met pensioen ben, ga ik natuurlijk ergens iets rustiger zoeken. Dan ga ik ergens tussen het groen wonen. Al had ik destijds ook nooit verwacht dat het zo erg zou worden. Er is hier al zo lang sprake van een omleiding of een ondertunneling. Dat is nodig, zo bewijzen de resultaten wel."


Thonnon wast om de haverklap zijn vitrine, zodat de klanten nog binnen kunnen kijken. "Deze studie meet alleen nog maar het stikstofdioxide en niet het fijn stof. Kijk maar eens naar mijn raam. Dat is vrijdag gewassen, en in het weekend zit het alweer onder het stof. Al die troep is wat we hier inademen. Mijn dokter heeft me wel eens vragen gesteld na een onderzoek, maar nu weet hij waar ik woon. Ergens heb ik hoop voor de toekomst. Misschien komen er wel meer elektrische wagens bij? Alleen het vrachtverkeer blijft dan een probleem. De beste oplossing? Doe mij maar een omleidingsweg rond het dorp. Dat het hier niet leefbaar is, blijkt nu wel. En voer hier dan in één keer een lage emissiezone in. We kunnen het duidelijk gebruiken."

Lees meer