4 Alle horeca in vakantiepark Hengelhoef is gesloten.
RV Alle horeca in vakantiepark Hengelhoef is gesloten.

Alle horeca van vakantiepark Hengelhoef verzegeld: “Al vaak gewaarschuwd, maar nu trekken we de grens”

Vakantiepark Hengelhoef mag geen enkele vorm van horeca meer uitbaten. De toelating voor de taverne, frituur, snackbar en ijstoog zijn ingetrokken. “Dit dossier loopt al jaren, maar nu trekken we een grens”, zegt Liesbeth Van de Voorde van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Slechte timing met het kerstverlof voor de deur, vindt de directie. 

Het gekende vakantiepark Hengelhoef Oostappen in Houthalen mag sinds deze maand géén horeca meer uitbaten. Het FAVV trekt alle vergunningen in. Het restaurant is verzegeld, en bij het binnenzwembad is het niet meer mogelijk om iets te eten of te drinken. Geen ijsjes, frietjes of frisdrank meer. 

“Dit dossier loopt al jaren", zegt Liesbeth Van de Voorde van het FAVV. “We deelden al vaker waarschuwingen uit en hadden in augustus nog een grote controle. We gingen niet over één nacht ijs." 

4 Alle horeca in vakantiepark Hengelhoef is gesloten.
RV Alle horeca in vakantiepark Hengelhoef is gesloten.

Concreet zijn alle horecagelegenheden vooral verouderd. De keukens zijn van hout, en er is een gebrek aan algemene hygiëne. De temperaturen van de koelinstallaties worden niet degelijk gecontroleerd. Het park zou een soort ‘zelfcontrole' moeten hebben, maar ook dat ontbreekt.

Nood aan investering

Verder ontbreekt ook de info van allergenen voor het cliënteel. Bezoekers hebben het recht om te weten of er bepaalde producten aanwezig zijn in de bereide maaltijden, en dat ontbreekt. “We verwachten heus niet dat het om een volledige inox keuken moet gaan, maar investeren is écht wel nodig. En niet pas na controle, maar liefst preventief. En dat is hier net het probleem.”

Het park mag wél samenwerking met externe firma’s die bijvoorbeeld een mobiele frituurwagen inschakelen of aparte catering leveren. Bij de directie van Oostappen – een Nederlands bedrijf – bevestigen ze de verzegeling. “Het gaat vooral om de verouderde keuken, maar toen ik er vorige week nog was, leek alles netjes", vertelt één directielid. 

4 Alle horeca in vakantiepark Hengelhoef is gesloten.
RV Alle horeca in vakantiepark Hengelhoef is gesloten.

Bij het gemeentebestuur zijn ze op de hoogte van de situatie en volgen ze alles op de voet. “We hebben ook een veiligheidsplan uitgewerkt en staan in contact met het FAVV", zegt Jef Verpoorten, schepen van Toerisme (CD&V). “In totaal gaat het om een vijftiental punten waarvan een deel in augustus al werd aangepakt." 

Minstens tot einde van het jaar dicht

Het park mag nieuwe toelatingen aanvragen, waar het FAVV dan weer dertig dagen de tijd voor mag nemen om een nieuwe controle uit te sturen voor de toelating effectief wordt gegeven. In praktijk wil het zeggen dat alle horeca met zekerheid de maand december gesloten blijft. “Bijzonder vervelend qua timing, want in de kerstperiode ontvangen we steevast heel wat bezoekers”, besluit de directie. Of zij een concreet plan van aanpak uitwerken, konden ze nog niet bevestigen. 

4 Archiefbeeld van Hengelhoef. De horeca is compleet verouderd, vinden ze bij het FAVV.
Jimmy De Schrijver Archiefbeeld van Hengelhoef. De horeca is compleet verouderd, vinden ze bij het FAVV.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yovanni Rochus

    Ik ben daar zelf verschillende keren geweest. Het is duidelijk dat de uitbaters niet willen investeren! Sauna's die niet werken, vuile wc's, vochtplekken... Ik wil niet weten hoe de keuken dan eruit ziet. Het is daar altijd stikdruk, geld hebben ze wel genoeg zeker?

  • Angeli Wilborts

    Eindelijk gebeurd er iets park is sterk verouderd en dat geld niet alleen voor de horeca jammer genoeg is oostappen alleen bezig met geld verdienen. Geld investeren om de duuzaamheid van de parken te garanderen doen ze niet hopelijk worden de parken snel verkocht aan een investeerder die het wel begrijpt.

Lees meer