4
Mine Dalemans

Werknemer krijgt ziektebriefje van 14 dagen “omdat hond ziek is”, arts riskeert sanctie

Kris Claes van Voka Limburg verslikte zich in zijn koffie toen een Houthalense bedrijfsleider het bewuste doktersbriefje onder zijn neus schoof. “14 dagen afwezig wegens ziekte hond. Ik dacht dat het om een grap ging, een slechte dan nog wel”, zegt Claes. De arts in kwestie riskeert een klacht bij de Orde der artsen. Ondertussen wil Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (sp.a) een regeling laten uittesten bij Vlaamse en provinciale ambtenaren.

“We hadden nog gezegd ‘blijf gerust enkele dagen thuis’, toen ik hoorde dat er iets met zijn hond aan de hand was”, vertelt de bedrijfsleider van een betonbedrijf uit Houthalen. “Mijn mensen kunnen altijd bij mij terecht als er iets aan de hand is. Maar toen hij afkwam met een ziektebriefje om 14 dagen thuis te blijven wegens de ziekte van zijn hond... Dat ging voor mij te ver. Mijn andere werknemers moeten nu een tandje bijsteken, omdat hij thuisblijft en van de zaak profiteert. Dat gaat niet. Hij mag zich aan een ontslag verwachten. Ik begrijp het trouwens ook niet van die arts.”

4 Het bewuste doktersbriefje.
DSS Het bewuste doktersbriefje.

Maar kan het? “Juridisch zitten we hier nochtans niet in een schemerzone. Gewaarborgd loon bij arbeidsongeschiktheid is er enkel wanneer de werknemer zelf onmogelijk kan werken omdat hij ziek is of een ongeval had”, zegt Kris Claes van Voka Limburg . “Niet omdat een familielid of een goeie vriend, laat staan een huisdier, ziek is. Dat een werknemer zoiets aan zijn huisarts durft te vragen en dat die dokter daar dan ook nog op ingaat, is ongezien. Tenzij het om een blindengeleidehond of een andere assistentiehond zou gaan, natuurlijk. Maar dat was hier duidelijk niet het geval.”

4  Kris Claes directeur belangenbehartiging van Voka Limburg: “Ik dacht dat het om een grap ging, een slechte dan nog wel.”
Mine Dalemans Kris Claes directeur belangenbehartiging van Voka Limburg: “Ik dacht dat het om een grap ging, een slechte dan nog wel.”

Deontologie

Ook voor huisartsenvereniging Domus Medica kan het niet door de beugel. “Deze arts zou beter moeten weten. Er moet een duidelijke medische link zijn met de patiënt, zoals een ziekte, een ongeval, een operatie of de naweeën daarvan. Maar een ‘zieke hond’, dat druist in tegen de geest van onze deontologie en tegen de letter van de wet. De arts in kwestie kan door het Rijks­in­sti­tuut voor Ziek­te- en In­va­li­di­teits­ver­ze­ke­ring (RIZIV) op de vingers worden getikt en riskeert mogelijkerwijs een klacht bij de Orde.” De desbetreffende arts uit Bocholt wil niet reageren. “Mijn echtgenote mag niet reageren. Zij is immers gebonden aan het beroepsgeheim”, zegt de man van de arts aan telefoon.

Bespreekbaar volgens GAIA

“Ik kan mij natuurlijk niet uitspreken over de deontologische keuze van de arts in kwestie”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “Maar ik ben in deze voorstander om dit soort kwesties zoveel als mogelijk in dialoog op te lossen. Ik ken het specifieke geval niet, maar kon die werknemer geen verlof nemen of beroep doen op vrienden of familie om op de zieke hond te letten? Er zijn zelfs gespecialiseerde dogsitters. Het is jammer dat hij nu door die hele kwestie ontslagen wordt. Maar goed, ik merk dat deze kwesties meer en meer komen bovendrijven. Ik pleit niet meteen voor een wet, maar bedrijven zouden de ziekte van huisdieren op de werkvloer bespreekbaar moeten maken en in alle redelijkheid de nodige flexibiliteit hanteren. Ik pleit voor een interne regeling zodat werknemers weten wat mogelijk is wanneer huisdieren ziek worden en verzorgd moeten worden.”

4 GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Ik pleit voor een interne regeling zodat werknemers weten wat mogelijk is wanneer huisdieren ziek worden en verzorgd moeten worden.”
photo_news GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Ik pleit voor een interne regeling zodat werknemers weten wat mogelijk is wanneer huisdieren ziek worden en verzorgd moeten worden.”

Uittesten volgens sp.a

“Dokters moeten zich aan hun deontologie houden. Maar honden, katten en andere huisdieren worden meer en meer ingezet bij psychische aandoeningen of burn-outs”, reageert Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove (sp.a). “Daar moeten we als maatschappij ook rekening mee houden. Laat dit voorval maar aanleiding zijn om dit mee te nemen in interprofessionele en sectoriële gesprekken tussen werknemers en werkgevers om een regeling uit te werken, waardoor werknemers weten wat ze mogen vragen. Nu lijkt het misschien nog een gek idee, maar dat is al vaak zo geweest bij kwesties van dierenwelzijn. Welke reacties kreeg ik niet toen ik in 2002 de eerste dierenpolitie oprichtte in Sint-Truiden? Ik zal een parlementaire vraag stellen aan de nieuwe minister van Dierenwelzijn over deze aangelegenheid. Ik vind dat we een regeling moeten uittesten bij onze Vlaamse en provinciale ambtenaren.”

LEES OOK: Voka Limburg richt zich tot huisartsen: “Een doktersbezoek op maandag mag geen garantie zijn voor een ziektebriefje voor een hele week”

163 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kevin Bruyndonckx

    Waarom niet? Voor mij is mijn hond een famillielid!

  • Steven van Sas

    Dit is geen ziektebriefje maar een voor familiaal verlof en dat mag...

Lees meer