6 Marcel Neyens wandelt naar een van zijn dode schapen.
Marco Mariotti Marcel Neyens wandelt naar een van zijn dode schapen.

Wolven bijten weer vier schapen dood in Helchteren, teller staat al op veertien in twee maanden: “Deze keer hebben ze zelfs een dier doormidden gebeten”

In Noord-Limburg hebben wolven in amper twee maanden al veertien schapen doodgebeten. Deze nacht sloegen Gust of Naya - of misschien alle twee - weer toe in Helchteren. “Ik ben vier schapen kwijt”, zucht Marcel Neyens. 

Aan de Kazernelaan op Sonnis in Helchteren werden de dode schapen vanochtend ontdekt door een voorbijganger. Die waarschuwde eigenaar Marcel Neyens. “Straf, want ik zei vorige week nog tegen iemand dat de wolf hier vermoedelijk niet zou toeslaan omdat de weide naast een drukke baan loopt", zegt Marcel. “Maar blijkbaar zijn de wolven langs de achterkant gekomen.”

6 Wolvenexpert Jan Loos kwam ter plaatse.
Marco Mariotti Wolvenexpert Jan Loos kwam ter plaatse.

In twee gebeten

Wolvenexpert Jan Loos kwam ter plaatse en merkte inderdaad wolvensporen op achteraan de schapenweide. “De sporen van Naya zag ik al vaker, maar deze zijn beduidend groter. We kunnen het nog niet met zekerheid zeggen, maar volgens mij is dit het werk van Gust, het mannetje.” 

Een van de twee schapen werd letterlijk doormidden gebeten. De wolven hebben de helft meegenomen. “Dit bewijst hoe sterk die dieren zijn. Je spreekt hier al van twintig tot dertig kilogram die ze in hun bek dragen. Ze zijn het ook beu om telkens te moeten vluchten zodra ze hun buit hebben, dus nemen ze die sinds kort blijkbaar gewoon mee.”

6 Overal in de weide lagen plukjes wol.
Marco Mariotti Overal in de weide lagen plukjes wol.

Link met drijfjacht?

Volgens Loos is het geen toeval dat Helchteren geviseerd wordt door de wolven. “In amper twee maanden zijn al veertien schapen doodgebeten. Dat zijn er al meer dan in heel 2018. Ik zie een link met de start van het jachtseizoen. Normaal hebben Naya en Gust voldoende aan ree en andere dieren in hun omgeving. Maar ik vermoed dat ze tijdelijk uitgeweken zijn door de drijfjachten in Hechtel en Leopoldsburg.” 

6 Een van de schapen werd in twee gebeten.
Marco Mariotti Een van de schapen werd in twee gebeten.

Hogere draad

Nog meer dan ooit moeten boeren een draad spannen aan hun schapenweiden. “1,20 meter is hoog genoeg, als het kan met zelfs een stroomdraad boven en onder. Dat houdt ze echt wel weg. Wolven zijn opportunisten, maar haken ook snel af als het niet lukt.” 

Neyens overweegt dan ook om een hogere draad te spannen, maar beseft ook de kost daarvan. “Dat kan honderden euro’s kosten en wat zal ik voor mijn schapen terugkrijgen? Twee van hen waren drachtig.” 

De voorbije weken sloegen de wolven toe in Helchteren, Meeuwen-Gruitrode en Kerkhoven. Loos kreeg gisteren nog een waarneming binnen van een automobilist die een wolf zag op de Helchterensedijk in Peer. Het dier liep voor zijn wagen. 

6 Overal in de weide lagen plukjes wol.
Marco Mariotti Overal in de weide lagen plukjes wol.
6 Overal in de weide lagen plukjes wol.
Marco Mariotti Overal in de weide lagen plukjes wol.

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van Looy

    1- Een wolf neemt geen koe of paard wegens te groot. 2- in de geschreven geschiedenis is nog nooit een mens aangevallen door een wolf. 3- Jagers verstoren het wild en de wolf moet wel elders zijn voedsel zoeken. 4- Een korekte afsluiting van de wei, 1,20m hoog met stroomdraad is afdoende om de wolf weg te houden. 5- De mens moet zich aanpassen aan de omgeving en natuur.

  • Daniël Marcinkowski

    Zijn we terug allemaal bang voor de grote boze wolf?

Lees meer