In een workshop bij Gerard Aertser wordt heel wat afgelachen.
Foto Borgerhoff In een workshop bij Gerard Aertser wordt heel wat afgelachen.

Zomerparade sluit feesteditie af

HOUTHALEN-CENTRUM OMGEDOOPT TOT CENTRUM VAN DE LACH

Het Lachfestival in Houthalen-Helchteren bestaat 30 jaar en vandaag wordt de feestelijke editie van het vijfdaagse festival afgesloten met een topdag vol nationaal en internationaal straattheater, een Kinder-Cartoon-Straat, een Lachtuin, een Lachplein en verschillende Lachpistes.

Vijf dagen lang stond Houthalen-Helchteren in het teken van de lach. Op meerdere locaties en in verschillende stijlen konden de bezoekers genieten van humor en theater. "Artiesten en toeschouwers hebben telkens iets gemeenschappelijks", zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). "Ze lachen allemaal even graag. Het Lachfestival bestaat 30 jaar. Ook tijdens deze feesteditie kan je weer genieten van groots straattheater, muziek, dans, spektakel en een brede waaier aan humoristische acts."


Van maandag tot en met donderdag werd de apotheose van het Lachfestival traditioneel voorafgegaan door allerhande humoractiviteiten. "Niet enkel het Cultuurcentrum Casino zette de deuren wagenwijd open, maar het Lachfestival trok ook naar drie locaties voor de kolderavonden en drie plekken waar kinderen naar hartenlust lachvertelsels konden beluisteren", weet Yzermans. "Het festival passeerde ook bij Brouwerij Ter Dolen en bij de nieuwe locatiepartner L.a.c.h. op de Goei Wei!"


Maar de topdag is zoals altijd de laatste dag. "We sluiten de feesteditie af met een dag vol nationaal en internationaal straattheater, een Kinder-Cartoon-Straat, een Lachtuin, een Lachplein en verschillende Lachpistes", legt Yzermans uit.


"Naast een Lachtuin en een Lachplein zijn er ook nog vier Lachpistes in het centrum van Houthalen. Top-acts bij de vleet: D'Irque & Fien, The Black Blues Brothers, Joseph Collard. Heel divers en allemaal uitblinkers in hun soort en niet te missen."

Feestparade

Het theater op straat wordt door mobiele groepen verzorgd. "Onder andere met muziek van Knappe Koppen, de ingetogen act van Hendrik & Co en het vliegend tapijt van Jaardu", vertelt Yzermans. "Maar het meest opvallend zijn absoluut de energieke tamboers van Compagnie Transe Express en de imposante robot Titan. Ze zijn mobiel en willen door zoveel mogelijk mensen gezien worden. Ook voor de kleinste lachfanaat is er weer een straat op maat voorzien. In de Kinder-Cartoon-Straat vinden kinderen een resem beestige buttons om zelf te maken, een hoedensalon om je hoedje voor af te nemen en een gekke caravan die luistert naar de naam Bertha."


Als klap op de vuurpijl sluiten de zomerparade en Lachceremonie het Lachfestival af. "Lachmicroben, putheksen, mijnwerkers, ballonmeisjes en een lachsnoepkoningin vergezellen de leden van het Lachgenootschap op hun tocht naar het Lachmanneke", besluit Yzermans. "Dansgroepen uit onder andere Latijns-Amerika maken van de zomerparade werkelijk een feestparade. De Zomerparade vertrekt ter hoogte van Bistro NAC 2012 in de Pastorijstraat en gaat via de Dorpsstraat naar de Rode Kruislaan, de Vredelaan en keert via de Pastorijstraat terug. Aansluitend aan de Zomerparade vindt de officiële Lachceremonie plaats aan het Lachmanneke in de Vredelaan. Na de uitreiking van het Lachmanneke en de intronisatie door het Genootschap volgt de gratis Grappie, de enige echte lachborrel." Surf naar www.lachfestival.be voor het uitgebreide programma.

Lees meer