Wandelaars genieten van de natuur en de zon op de Kalmthoutse Heide.
Benoit De Freine Wandelaars genieten van de natuur en de zon op de Kalmthoutse Heide.

Code geel in Antwerpse natuurgebieden: "Brandgevaar, wees voorzichtig!”

De natuurgebieden in de provincie Antwerpen hebben risicocode geel voor brandgevaar gekregen. Nu de temperaturen stijgen, is de brandweer waakzaam en worden bezoekers aangemaand om voorzichtig te zijn.

Het codesysteem voor brandgevaar is uitgeschreven door Natuur en Bos. Momenteel geldt code geel enkel voor de provincies Antwerpen en Limburg. Dat betekent dat de natuur droger begint te worden, waardoor het risico op een natuurbrand groter wordt. De brandweer is waakzaam en wandelaars worden geadviseerd om voorzichtig te zijn. Deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie, waaronder De Kalmthoutse Heide, Het Peerdsbos in Brasschaat, Merksplas Kolonie en het Zoerselbos. De volledige lijst vind je hier.

“Momenteel geldt code geel, maar met de aangekondigde hittegolf zal Natuur en Bos waarschijnlijk snel opschalen”, vertelt Anouche De Keyzer, communicatieverantwoordelijke bij de provincie Antwerpen. Bij een stijging naar code oranje is de brandweer extra waakzaam en zijn de brandtorens overdag bemand. Er wordt gevraagd om kinderen niet zonder toezicht in de terreinen te laten. Bij code rood is er een extreem hoog brandgevaar en wordt de toegang tot het gebied afgeraden om veiligheidsredenen. De brandweer zet dan ook extra mankracht in.

Lees meer