DE PARTIJEN DOORGELICHT

HOVE

N-VA

De grootste partij van Hove is mee afhankelijk van hoe goed of hoe slecht Vlaams Belang zal scoren gezien die partij wellicht enkel van N-VA stemmen zal afsnoepen. Een coalitie met pH7-Positief Hove lijkt uitgesloten, één met Fan van Hove lijkt iets logischer. Dan moeten oud- en huidig burgemeester wel vechten om de sjerp.

pH7-Positief Hove

Slechts met twee stemmen verschil kon pH7-Positief Hove zes jaar geleden de vijfde van negentien zetels afdwingen van het kartel CD&V-Open Vld. Nog uitgesprokener dan N-VA wil pH7-Positief Hove niet meer samenwerken met de partij van de burgemeester en zal dus een coalitiepartner moeten vinden in Fan van Hove of Hove Beweegt.

Fan van Hove

Het kartel CD&V-Open Vld van oudburgemeester Vuylsteke de Laps lijkt de sleutel in handen te hebben in Hove. Als het in zee gaat met N-VA of pH7-Positief Hove, die niet meer kunnen samenwerken, is hun plaats in het bestuur wellicht verzekerd. Dan moet het wel eerst genoeg stemmen halen.

Hove Beweegt

Het linkse kartel is van de grootste naar de vierde partij gezakt zes jaar geleden. Zelfs als Hove Beweegt terug kan groeien moet het als enige links georiënteerde partij van Hove op zoek naar een geschikte rechtse of centrumrechtse coalitiepartner.

Vlaams Belang

Vlaams Belang kan niet opboksen tegen de andere vier partijen in Hove, die zes jaar geleden electoraal min of meer op dezelfde lijn lagen. Wel blijft de vraag, net zoals in alle andere Vlaamse gemeenten, of Vlaams Belang terug kan groeien ten koste van N-VA. Vlaams Belang zou in Hove wel eens die zetel meer of minder kunnen betekenen voor N-VA.

Lees meer