Oud-burgemeester Luc Vuylsteke de Laps wordt opnieuw schepen.
Foto Benoit De Freine Oud-burgemeester Luc Vuylsteke de Laps wordt opnieuw schepen.

Eerste schepenambt gaat naar oude bekende

EX-BURGEMEESTER LUC VUYLSTEKE DE LAPS BEKLEEDT NIEUW MANDAAT

Luc Vuylsteke de Laps, Hoves burgemeester van 1989 tot 2012, keert terug naar het schepencollege nadat burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) een coalitie vormde met Fan van Hove. Vuylsteke de Laps wordt eerste schepen en zal vanaf januari bevoegd zijn voor onder andere Financiën en Ruimtelijke Ordening.

Het voorstel van burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) voor het nieuwe schepencollege van Hove werd gisteravond goedgekeurd op de kartelraad van Fan van Hove (CD&V-Open Vld). Naar verhouding met het aantal behaalde zetels zal N-VA drie schepenen, inclusief de burgemeester, afvaardigen en Fan van Hove twee. De grootste blikvanger daarvan is gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps. De 62-jarige Vuylsteke de Laps is al tientallen jaren niet weg te denken uit de Hovese politiek en was ook burgemeester van 1989 tot 2012. Zes jaar geleden werd hij buitenspel gezet door een coalitie van N-VA en het centrumrechtste pH7-Positief Hove waardoor hij nu als oppositielid zetelt in de gemeenteraad. Hij begon zijn carrière bij CVP (nu CD&V) en vanaf 2004 werkte hij tien jaar lang als adviseur voor het Vlaams kabinet van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Momenteel is hij kabinetschef voor de provinciaal gedeputeerden van CD&V.

Terugkeer voelt goed

"De terugkeer naar het lokaal bestuur van Hove voelt goed", erkent Vuylsteke de Laps. "Wel zal ik maar de halve legislatuur meedoen. Tegen dan ben ik 66 jaar en rijp voor het pensioen. Toen ik burgemeester was, zei ik altijd dat ik zal sterven in mijn luie en niet in mijn politieke zetel. Daar hou ik me nog steeds aan", lacht Vuylsteke de Laps. De gewezen burgemeester wordt eerste schepen van Hove, die bevoegd zal zijn voor Omgeving, Bestuurlijke Organisatie en Lokale Economie. Over drie jaar worden die bevoegdheden wellicht overgenomen door partijgenoot Wim Bollaert. "Of ik niet terug burgemeester wilde worden?", gaat Vuylsteke de Laps verder. "Neen, dat heeft nooit op tafel gelegen. De kiezer heeft opnieuw voor N-VA gekozen. De sjerp terug in handen krijgen, was nooit onze bedoeling. Wel terug een stempel kunnen drukken op het bestuur."


Bart Van Couwenberghe zal vanaf januari Natuur en Digitalisering onder zijn vleugels krijgen. Zijn collega Gerda Lambrecht behoudt Onderwijs en Cultuur voor N-VA. De burgemeester behoudt zijn bevoegdheden als burgervader en neemt met de bevoegdheid Gemeentelijke Infrastructuur meer hooi op de vork. Het tweede schepenambt voor Fan van Hove gaat naar Els Pauwels, zij zal zich bekommeren over onder andere Jeugd en Sport en wordt ook de nieuwe voorzitter van het Bijzonder Sociaal Comité. De aparte schepen voor OCMW valt dus weg. Hove zal het daarom vanaf januari met vijf in plaats van zes schepenen moeten doen. Guido Sel (N-VA) blijft de voorzitter van de gemeenteraad na nieuwjaar.

Lees meer