Jacques Reynders (vierde van links) huurde een Nederlandse firma in om een authentieke hooiopslagplaats op het terrein te plaatsen.
Benoit De Freine Jacques Reynders (vierde van links) huurde een Nederlandse firma in om een authentieke hooiopslagplaats op het terrein te plaatsen.

Proef eens van het boerenleven (uit 1877)

GERESTAUREERDE HOEVE KRIJGT PUBLIEKE FUNCTIE

Wie even aan zijn of haar drukke (stads)leven wil ontsnappen, weet binnenkort waarheen. Jacques Reynders uit Boechout restaureert een oude boerderij in Hove en liet er een authentieke hooiopslagplaats zetten. "De site zal gebruikt worden voor culturele activiteiten en moet vooral veel rust brengen."

De 62-jarige Boechoutenaar Jacques Reynders is bezig aan de restauratie van een oude boerderij aan de Boshoekstraat in Hove. De hoeve dateert van het jaar 1877 en is al drie generaties in handen van de boerenfamilie Moons, die er woont en werkt. De boerderij en de omliggende landbouwgronden waren eigendom van het OCMW Antwerpen, dat heel de boel recent verkocht. "In samenspraak met de familie Moons heb ik de gronden gekocht en mag de boer verder pachten", legt initiatiefnemer Jacques Reynders uit. "Sinds een aantal jaren woont en werkt de boerenfamilie in een grotere boerderij tegenover de oude hoeve. Met maximaal respect voor de authenticiteit van de oorspronkelijke site zijn we het hoevetje en de bijgebouwen aan het restaureren." Het architectenbureau Erfgoed & Visie uit Malle, gespecialiseerd in het restaureren van erfgoed, begeleidt de technische kant van het project.

Volledig authentiek

"Uit historische documenten en gesprekken met de oude boer, ontdekten we dat er een oude hooiopper op de site stond die jammer genoeg is afgebrand", gaat Jacques verder. "We wilden absoluut een nieuwe hooiopslagplaats op de site, maar dan wel één die volledig authentiek lijkt. Na een lange zoektocht vonden we de Nederlandse firma Pape-Virisdus die de hooiopper gisteren heeft opgetrokken. De komende dagen zullen we de constructie nog bekleden met riet."


Eén van Jacques' zonen zal zelf in het gerestaureerde woonstalhuis wonen, maar de rest van de gebouwen - zoals de schuur en de hooiopper - krijgen publieke functies. "We willen buurtbewoners betrekken bij het boerenleven met bijvoorbeeld pianoconcertjes, fototentoonstelling en schilderworkshops. Derde partijen die goede ideeën hebben om iets te organiseren, zijn welkom om eens op de koffie te komen. De bedoeling van het project is om mensen aan te trekken die even genoeg hebben van het drukke leven en tot rust willen komen in de natuur."


Het is niet de eerste keer dat Jacques in zee gaat met architectenbureau Erfgoed & Visie. In 2009 restaureerde hij nog de Courtoiskapel in Boechout uit 1678 en liet hij een aanpalend speelbos aanleggen voor de Boechoutse jeugd met maar liefst negenduizend bomen. Over de prijskaartjes van zulke projecten doet Jacques zijn mond liever niet open. Jacques runt met zijn broers de bekende drukkerij Reynders Etiketten nv dat door zijn vader werd opgericht in 1956 en zowel in binnen- als buitenland vestigingen heeft.

Lees meer