11 Niet over de koppen lopen in de Diestsestraat in Leuven. De handelaars hadden er meer van verwacht.
vertommen Niet over de koppen lopen in de Diestsestraat in Leuven. De handelaars hadden er meer van verwacht.

FOTOREPO Leuvense handel maakt balans op van eerste shoppingzaterdag: “Het is met de rem op”

De Leuvense middenstand had veel verwachtingen over de eerste shoppingzaterdag sinds de uitbraak van de corona-epidemie maar die werden niet ingelost. Er was meer volk op straat maar dat vertaalde zich niet in opvallend meer aankopen. “Het is met de rem op en het is nog niet genoeg om de opgelopen verliezen in te halen”, zegt Erik Meulemans van Mertens Schoenen.

De eerste zaterdag shoppen sinds 13 maart…Er werd veel van verwacht maar de olifant baarde uiteindelijk een muis in Leuven. Hoewel het behoorlijk druk was op straat en er merkelijk meer volk op stap was in vergelijking met de voorbije weekdagen vertaalde zich dat niet in merkelijk meer aankopen. Eén grote uitzondering: de voedingszaken. Zo was het bijvoorbeeld aanschuiven aan viswinkel De Walvis in de Mechelsestraat. Bij de modezaken was het een ander scenario. Amper wachtrijen, al kan er ook niet gesproken van een mislukte eerste zaterdagshopping sinds de uitbraak van de corona-epidemie. “Er waren zeker klanten maar het waren er minder dan we hadden verwacht”, zegt Erik Meulemans van Mertens Schoenen in de Mechelsestraat. “Het is alsof de mensen naar de stad komen en winkelen met de rem op. Van funshopping was dus helemaal geen sprake en dat is ook niet de bedoeling want de corona-epidemie is nog niet weg. Toch moeten we eerlijk zijn en stellen dat het tot op heden nog niet genoeg is om de opgelopen verliezen in te halen. We hopen op beterschap in de komende weken. Het is perfect veilig om te shoppen want de handelszaken hebben alle noodzakelijke maatregelen genomen.”

11 Natalie Decoster van Nuvola vreest dat een terugkeer naar vroeger er nog niet meteen inzit maar houdt de moed erin.
vertommen Natalie Decoster van Nuvola vreest dat een terugkeer naar vroeger er nog niet meteen inzit maar houdt de moed erin.

Horeca

Ook de uitbaatster van Nuvola aan het Margaethaplein beleefde zaterdag geen topdag. “Eigenlijk was er minder volk dan de voorbije weekdagen sinds de heropening”, vertelt uitbaatster Natalie Decoster. “Het is geen gemakkelijke periode maar we moeten erdoor. De verkopen via de webshop lopen nog wel, al zijn er wel minder bestellingen sinds heropening van de fysieke winkels. Vergelijken met vroeger is niet evident voor mij want Nuvola was pas enkele weken open toen de corona-epidemie uitbrak. Toch heb ik er goede hoop in dat alles goed zal komen. Ik hoop ook dat de horeca snel terug de deuren mag openen want ik merk dat de mensen dat aspect wel missen als ze naar de stad komen om te shoppen.”

11 De Mechelsestraat kon rekenen op voldoende passage maar echt druk werd het niet.
vertommen De Mechelsestraat kon rekenen op voldoende passage maar echt druk werd het niet.
11 Aanschuiven bij De Walvis in de Mechelsestraat. Voedingswinkels kregen meer volk over de vloer.
vertommen Aanschuiven bij De Walvis in de Mechelsestraat. Voedingswinkels kregen meer volk over de vloer.
11 Bij Mertens Schoenen moest er soms worden aangeschoven maar zeker niet altijd.
vertommen Bij Mertens Schoenen moest er soms worden aangeschoven maar zeker niet altijd.
11 Heel wat mensen kwamen naar de stad en maakten een praatje. De opkomst vertaalde zich niet in opvallend meer aankopen.
vertommen Heel wat mensen kwamen naar de stad en maakten een praatje. De opkomst vertaalde zich niet in opvallend meer aankopen.
11 De Diestsestraat in Leuven. De eerste shoppingzaterdag verliep behoorlijk rustig.
vertommen De Diestsestraat in Leuven. De eerste shoppingzaterdag verliep behoorlijk rustig.
11 De hamburgerretaurants kregen wel heel wat gegadigden op bezoek.
vertommen De hamburgerretaurants kregen wel heel wat gegadigden op bezoek.
11 Ook in de Parijsstraat bleef het behoorlijk kalm.
vertommen Ook in de Parijsstraat bleef het behoorlijk kalm.
11 De trappen van Rector De Somerplein. Niet echt volgens de regels van de kunst maar de trappen afsluiten is niet meteen een optie.
vertommen De trappen van Rector De Somerplein. Niet echt volgens de regels van de kunst maar de trappen afsluiten is niet meteen een optie.
11 Voor het eerst weer winkelen in Leuven op zaterdag.De Bondgenotenlaan was verkeersvrij.
vertommen Voor het eerst weer winkelen in Leuven op zaterdag.De Bondgenotenlaan was verkeersvrij.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dominique Hermys

    Gratis bussen of parkeren is misschien een oplossing. In Korbeek-Lo bij Brantano ben ik schoenen gaan kopen. Geen parkeerproblemen, geen parkeergeld en lentekorting. Mooi meegenomen.

Lees meer