Illustratiebeeld N253 in Huldenberg
Vertommen Illustratiebeeld N253 in Huldenberg

Ingrepen aan N253 uitgesteld naar najaar 2019

In het kader van een investeringsproject van het Agentschap Wegen en Verkeer zal de N253 in Bertem en Huldenberg heringericht worden. De N253 wordt veiliger gemaakt voor de zwakke weggebruiker; de fietspaden worden verhoogd en waar mogelijk vrijliggend van de weg aangelegd. In afwachting van deze herinrichting gingen enkele kleinere ingrepen plaatsvinden in het voorjaar van 2019, maar die werden onlangs uitgesteld naar het najaar.

De situatie omtrent de gewestweg N253 die Huldenberg doorkruist, zat vast omdat Aquafin ongeveer vijftien jaar lang de stekker uit het project trok en de gemeente als zoethouder quick wins kreeg. In oktober 2018 kwam Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op de proppen met 13,4 miljoen euro voor de aanleg van een fietspad langs de N253. Zoals ergens te vrezen viel, verloopt het pad naar deze quick wins echter evenmin naar wens.

“De werken - de afgraving van taluds en de lokale verharding van voetpaden - zouden dit voorjaar beginnen. Die timing is echter niet haalbaar. Volgens de huidige timing zullen deze werken pas starten in het najaar van 2019. Zodra we een concreter zicht hebben op de planning, maken we die bekend. De werken zullen ongeveer een half jaar in beslag nemen”, klonk het bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Deze ingrepen moesten de veiligheid voor fietsers en wandelaars verbeteren. “Er komen ook nieuwe voetpaden en veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers. Dat is geen gemakkelijke taak, want de N253 is een smalle weg en er staan veel huizen, op veel plaatsen heel dicht bij de weg. Langs het tracé van de werken zal ook een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd worden”, klonk het.

Onteigeningen

Omdat er extra ruimte nodig is voor de nieuwe fietspaden, zijn er voor de uitvoering van het project heel wat onteigeningen noodzakelijk. In het verleden werd daarom al 15 miljoen euro geïnvesteerd in de onteigeningen van dertig woningen. Ook voor de (gedeeltelijke) onteigeningen van ongeveer 500 voortuintjes, die nog moeten uitgevoerd worden, heeft AWV een bedrag van 13,4 miljoen euro gebudgetteerd. Het is pas nadat alle nodige onteigeningen zijn uitgevoerd, dat AWV kan starten met de grote herinrichting van de N253. Wanneer de grote herinrichting uitgevoerd wordt, is op dit moment nog niet bepaald.

De kleinere ingrepen die in het najaar 2019 worden uitgevoerd zorgen op kortere termijn al voor een veiligere omgeving langs de N253. Ze zorgen er daarnaast ook voor dat de grote herinrichting, met onder meer de aanleg van vrijliggende fietspaden en de veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers op langere termijn vlotter kan verlopen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Venkat Shah

    Verhoging van de fietspaden??? Waar is er momenteel fietspad op de n253 dan???

  • francois de keyser

    Men spreekt al meer dan 20 jaar over de herinrichting van de N253. Op een paar jaartjes meer zal het wel niet aankomen. Ondertussen zijn de kosten al vele malen verdubbeld en zal nog stijgen. Wat een planning, een voorbeeld van samenwerking en wie moet dit betalen?

Lees meer