Klaas De Scheirder

Vrijdagmarkt keert terug, met strikte veiligheidsmaatregelen en een circulatieplan

Hoeilanders kunnen nu vrijdag opnieuw naar de markt op het Gemeenteplein. Ze zullen echter wel rekening moeten houden met strikte veiligheidsmaatregelen en een circulatieplan.

Sinds midden maart moesten de Hoeilanders het – net zoals de meeste Vlamingen – zonder wekelijkse markt stellen door het coronavirus. Maar komende vrijdag palmen de marktkramers het Gemeenteplein opnieuw in, nadat de Nationale Veiligheidsraad het licht voor openbare markten vorige week woensdag op groen zette. De heropstart van de markt gebeurt evenwel onder strikte veiligheidsmaatregelen.

Zo mag de markt geen sociale ontmoetingsplaats worden. De regels van sociale afstand en de hygiëneregels moeten gegarandeerd kunnen worden. De marktkramers moeten voor zichzelf en hun personeel mondmaskers voorzien. De klanten krijgen de uitdrukkelijke raad om eveneens een mondmasker te dragen, afstand van elkaar te houden, enkel de noodzakelijke boodschappen te doen, geen voeding of drank te nuttigen en niet te blijven rondhangen.

Daarnaast wordt een circulatieplan uitgewerkt, net als een nieuw opstellingsplan om voldoende ruimte tussen de kramen te laten. Tot slot komt er ook een controlesysteem om te vermijden dat er zich te veel mensen tegelijkertijd op de markt bevinden.

Lees meer