4 Martine en Christiaan Bruynseels met een geschilderd portret van hun zonen Michel en Peter.  Ook Michel stierf eerder al in het verkeer.
Vanderveken Martine en Christiaan Bruynseels met een geschilderd portret van hun zonen Michel en Peter. Ook Michel stierf eerder al in het verkeer.

Gemeentebestuur vrijuit na dodelijk ongeval Hulshout Beach: “Na ons kind pakken ze nu ook onze gerechtigheid af”

Doodrijder Stijn S. veroordeeld tot 5 jaar rijverbod en 8 maanden gevangenis

De bestuurder die in 2014 het dodelijk ongeval veroorzaakte tijdens Hulshout Beach krijgt 5 jaar rijverbod en een gevangenisstraf van 8 maanden. Burgemeester Geert Daems en zijn schepenen gaan tot zware ontgoocheling van de nabestaanden vrijuit. “We waren ons kind al kwijt. Nu pakken ze ook nog onze gerechtigheid af”, reageert Christiaan Bruynseels.

Volgens de politierechter in Turnhout is er slechts één schuldige aan het dodelijke verkeersongeval dat op 2 juli 2014 gebeurde tijdens Hulshout Beach: de 28-jarige Stijn S. uit Heist-op-den-Berg. De man reed te snel en was onder invloed van drugs. Hij moest uitwijken voor een voetganger die de straat wilde oversteken. Zijn auto begon te tollen en maaide Peter Bruynseels (27) van de weg. Die was net op Hulshout Beach naar een WK-wedstrijd van de Rode Duivels gaan kijken. “Het rijgedrag van S. kan niet anders dan als roekeloos en onverantwoord worden beschouwd, waarbij het drugsgebruik aan de basis lag van deze onaanvaardbare manier van een voertuig te besturen”, aldus de politierechter. “Het diende voor een aandachtige autobestuurder duidelijk te zijn dat er in de onmiddellijke omgeving een activiteit was waar veel volk aanwezig was.”

4 Archieffoto: Stijn S. (links) verlaat de politierechtbank
Ton Wiggenraad Archieffoto: Stijn S. (links) verlaat de politierechtbank

De autobestuurder krijgt naast een rijverbod van 5 jaar en een geldboete van 6.000 euro ook een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd. Maar als hij zich aan een reeks voorwaarden houdt, zijn slechts 8 maanden van die celstraf effectief. Als voorwaarden moet hij zich onder andere onthouden van drugsgebruik. Hij mag ook niet meer in de horeca werken en mag geen contact meer hebben met zijn oude vrienden uit het drugsmilieu.

Burgemeester vrijgesproken

Tijdens het proces stonden behalve de doodrijder ook de organisator van Hulshout Beach en het toenmalige schepencollege mee terecht. Omdat zij volgens de ouders van Peter Bruynseels te weinig maatregelen hadden genomen. De politierechter volgt die redenering niet en spreekt burgemeester Geert Daems, de schepenen èn de organisator vrij. “Na elke wedstrijd werd een evaluatievergadering gehouden. Uit niets blijkt dat de burgemeester en schepenen bepaalde adviezen of voorstellen van de politie met betrekking tot verkeersveiligheid naast zich zou hebben neergelegd”, oordeelt de rechtbank.

4 Burgemeester Geert Daems is net als de schepenen vrijgesproken.
Ton Wiggenraad Burgemeester Geert Daems is net als de schepenen vrijgesproken.

Volgens de nabestaanden had het ongeval vermeden kunnen worden als er meer signalisatieborden zouden gestaan hebben. Of als er meer toiletten op het terrein aanwezig zouden zijn geweest. Dan zouden er minder wildplassers de weg hebben overgestoken en had de autobestuurder misschien de controle over het stuur niet verloren. “Er waren toiletten aanwezig. En het schepencollege kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor misdrijven (wildplassen) van andere personen. Het staat ook niet vast dat de persoon die de rijbaan overstak wilde gaan plassen”, aldus nog de politierechter. “Misschien had de plaatsing van extra waarschuwingsborden en de aanwezigheid van een politieagent de beklaagde er toe aangezet om zijn rijgedrag enigszins aan te passen, doch gelet op zijn toestand (onder invloed van drugs) is dit allesbehalve zeker. Als er een omleiding was voorzien, zou het ongeval niet gebeurd zijn. Maar het niet voorzien van een omleiding kan niet worden beschouwd als een fout of nalatigheid. De politie had daar geen advies voor gegeven. Temeer omdat er enkele jaren voordien in Hulshout een dodelijk ongeval is gebeurd op een omleidingsroute.”

Met de vrijspraak voor de organisatie, de burgemeester en de schepenen schept de rechter een precedent om geen verkeersmaatregelen meer te moeten nemen bij evenementen

Ouders van slachtoffer Peter Bruynseels

De ouders van Peter Bruynseels zijn zwaar ontgoocheld in het vonnis. Niet zozeer over de straf voor de doodrijder, wel over de vrijspraak voor burgemeester Geert Daems en zijn schepenen. “We zijn heel zwaar teleurgesteld. Dit is een gerechtelijke dwaling. Met deze vrijspraak schept de rechter een precedent om geen verkeersmaatregelen meer te moeten nemen bij evenementen”, reageert Christiaan Bruynseels. “Ons kind waren we al kwijt. Nu pakken ze ook nog eens onze gerechtigheid af. Het voelt alsof ze Peter vannacht terug hebben dood gereden.” De nabestaanden overwegen in beroep te gaan, al is dat nog lang niet zeker. “Het zou de lijdensweg alleen nog maar langer maken, en hij is al zo lang”, besluit Christiaan.

4 De auto van Stijn S.
Repro Vanderveken De auto van Stijn S.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Van den Daele

    Na het ongeval, is Stijn S van instelling naar instelling gegaan, tussendoor een geseling voor zijn machteloze ouders. Het uitzitten van de gehele straf met dwangarbeid om de slachtoffers te kunnen vergoeden had beter geweest. Gezien de terreur dat deze drugsverslaafde zijn ouders en omgeving heeft aangedaan, een veel te lichte straf.

  • Rudi Bollaerts

    Op steun moet je niet tellen want dan is het de " paraplu methode" die men toepast en op het eind van de rit sta je daar alleen, de dader of daders krijgen meestal vrij lichte straffen en de leven gaat verder en dan besef je dat een leven echt weinig waard is.

Lees meer