-
Benny Proot -

Eernegem bestaat 900 jaar en viert uitgebreid feest: fietszoektocht, fotowedstrijd, expo’s en knap boek

900 jaar geleden dook de naam ‘Eernegem’ voor het eerst op in geschreven bronnen. Speciaal voor deze unieke verjaardag staan er verschillende activiteiten op stapel: een mooie zoektocht voor fietsers, uitdagende fotowedstrijd, boeiende tentoonstellingen en een uiterst interessant boek. 

De viering van 900 jaar Eernegem is van start gegaan en loopt nog tot in november. Eerst en vooral is er een leuke fietsroute van 21 kilometer met zoektocht, waarbij op 23 plaatsen in Eernegem gigantische doeken worden geplaatst met oude foto’s en historische uitleg. Bij elke locatie hoort een verhaal over de geschiedenis van het dorp. Eén van die historische plekken is het leenhof ter Bourgogne, waar in de vijftiende eeuw een adellijke familie woonde, de Bogaert- en Pottiermolen. De folder ‘900 jaar Eernegem’ bevat een kaartje, wegbeschrijving en een aantal vragen. De antwoorden vind je terug op de doeken. Het ingevulde formulier kan je van tot en met 1 september bezorgen bij de dienst cultuur, deponeren in de brievenbus in het administratief centrum of het gemeentehuis Ichtegem. Met deze tocht ontdek je heel wat geheimpjes over Eernegem en er zijn bovendien aankoopbonnen bij de plaatselijke handelaars te winnen. 

Fotowedstrijd

Fotoclub Bellebos organiseert dan weer in samenwerking met de dienst cultuur een nieuwe fotowedstrijd tot 31 augustus. Zowel geschoolde als ongeschoolde fotografen mogen maximaal drie digitale beelden insturen van op het grondgebied van Eernegem. Er zijn mooie prijzen te winnen en de vijftig beste werken worden tijdens de kermisweek in september tentoongesteld in het administratief centrum in Eernegem. 

Compleet naslagwerk

Een must voor elke inwoner van Groot-Eernegem is echter het boek ‘Verhaal van een dorp’ van geschiedkundige Koenraad Vandenbussche. Het samenhangende synthesewerk plaatst de geschiedenis van Eernegem in het ruimere kader van het Vlaamse en Belgische verleden. Het geïsoleerde dorp, dat enkel via zandwegen met de buurdorpen verbonden is, heeft in die jaren alleen Moerdijk- en Bourgognevaart als levensader en vlot contact met de buitenwereld. De aanleg van de steenweg Oostende-Wijnendale (1765) en van de spoorweg Oostende-Torhout (1868) haalt de dorpelingen uit dat isolement. Met de komst van de Franse revolutie zijn de nieuwe ideeën van de Verlichting niet meer te stuiten. De strijd tussen conservatieve katholieken en hervormingsgezinde liberalen wordt een constante. Sprekende illustraties van dorpszichten, speciale gebeurtenissen en illustere figuren smukken het knappe werk van Vandenbussche op. Overzichtelijke stambomen, verzorgde kaarten en verduidelijkende grafieken maken het geheel compleet. Koenraad doorploegde maar liefst veertig jaar lang allerlei archieven en schreef eerder al tientallen publicaties in tijdschriften Ernigahem en Biekorf. Het boek bevat 234 pagina’s en kost 25 euro. Het boek komt in november uit, meteen het sluitstuk van de viering. Voorinschrijven kan binnenkort via de gemeentelijke website. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer