De vier werden gestraft in de rechtbank van Brugge.
JHM De vier werden gestraft in de rechtbank van Brugge.

Koppel vrijgesproken voor brandstichting in hun eigen slaapkamer

Een koppel uit Ichtegem is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor feiten van brandstichting. Twee jaar geleden brak brand uit in hun slaapkamer. Beide beklaagden ontkenden met klem dat zij het vuur aanstaken. Een test aan de leugendetector draaide in hun voordeel uit.

De brand in de woning van A.M. (28) en M.C. (30) dateert van 16 juli 2017. Het koppel zat die morgen beneden te ontbijten met hun kinderen, toen in hun slaapkamer een matras in brand vloog. “Toen de brandweer toekwam was het vuur al grotendeels gedoofd”, vertelde de procureur. “De schade was wel aanzienlijk. Volgens de deskundige werd het vuur op de matras aangestoken en kon er van een onachtzaamheid geen sprake zijn.” A.M. en M.C. bleven hun onschuld uitschreeuwen. Op hun eigen vraag legden ze een test af aan de leugendetector, die geen leugenachtige reacties kon blootleggen. 

“Mijn cliënten zijn niet hoogopgeleid, dus zouden die test nooit kunnen misleiden”, pleitte hun advocaat Stijn Leliaert. “Wat zou hen bezield hebben om in hun eigen woonst brand te stichten? Hun eigen verzekering was niet in orde en ze hadden al een woning gevonden om te verhuizen. Dat huis was immers een pand zonder verwarming en met een vochtproblematiek. Het is niet onmogelijk dat iemand anders het vuur aanstak. Het raam van de slaapkamer stond altijd open, dus via de daken kon iemand anders makkelijk binnenglippen.” Ook de rechter had teveel twijfels bij de schuld van A.M. en M.C. en sprak hen vrijdagmorgen vrij. Het parket kan wel nog in beroep gaan tegen de vrijspraak.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer