Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.

Moeder (28) die verdacht wordt van vergiftigen zoontje (3) stapt uit het leven

De 28-jarige vrouw uit Eernegem die verdacht werd van een poging tot gifmoord op haar 3-jarig zoontje, is zaterdag uit het leven gestapt. Het parket van Brugge bevestigt de wanhoopsdaad. Jessica G. zat negen maanden in voorhechtenis, maar werd op 19 april door de Brugse raadkamer onder voorwaarden vrijgelaten. Ze had een contactverbod met haar vijf kinderen. 

Het zoontje van de vrouw werd op 13 juli 2018 in kritieke toestand binnengebracht in het Universitair Ziekenhuis in Gent. Onderzoek wees uit dat het kind bijna bezweken was aan een dosis van de pijnstiller tramadol. Dergelijke, zware pijnstillers worden normaal gezien niet aan jonge kinderen toegediend, waardoor de ouders in het vizier van de speurders kwamen. Op woensdag 18 juli werden beide ouders aangehouden, maar de vader was een dag later alweer vrij. Moeder Jessica G. bekende dat ze haar zoontje de pijnstiller had toegediend. Naar eigen zeggen wilde de vrouw het jongetje opzettelijk zieker maken als signaal voor haar echtgenoot, zodat het zoontje zou worden opgenomen in het Zeepreventorium in De Haan. Ze verklaarde dat haar man dat eerst te duur vond. 

Voorlopig vrij

Er werden psychiaters aangesteld om na te gaan of de vrouw aan het syndroom van Münchhausen by proxy leed, een psychiatrische stoornis waarbij iemand haar kind opzettelijk ziek maakt.  Later trok de vrouw haar verklaring opnieuw in en stelde ze dat haar eigen moeder de tramadol toediende. Met haar bekentenis wilde ze naar eigen zeggen haar man vrij krijgen. Maar daarna zou ze opnieuw min of meer hebben toegegeven dat ze zelf de pijnstiller had toegediend aan haar zoontje, dat overleefde en inmiddels bij een pleeggezin is geplaatst. Feit is dat de vrouw op 29 april voorlopig werd vrijgelaten door de raadkamer, onder voorwaarden. Ze mocht geen contact hebben met kinderen, zowel haar vijf eigen kinderen als kinderen van anderen. Het proces zou later volgen, in afwachting van de psychiatrische verslagen. 

Tragisch

Afgelopen zaterdag, een maand na haar vrijlating, werden de hulpdiensten richting de Aartrijkestraat in Eernegem geroepen. De vrouw werd levenloos in haar woning aangetroffen. Er kon geen hulp meer baten. Het parket bevestigt dat het om een wanhoopsdaad gaat. Bij een overlijden vervalt de strafvordering. Des te tragischer aan het verhaal, is dat de zus van de vrouw op 2 maart eveneens uit het leven stapte in Oostende. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Chris Hom

    Wat een triestige situatie voor de kinderen.

  • Francois stras

    Hier commentaar op geven is zinloos, wat heeft er in het hoofd afgespeeld van die mevrouw ? denk dat niemand hier iets zinnigs op kan zeggen .Hier bij ons iemand die in een echtscheiding zat , had een zaak die het toch goed deed , vriendelijke kerel ...en toch gekozen om uit het leven te stappen ,dus ja waarom ???

Lees meer