Exclusief voor abonnees

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Geen Anuna-hysterie, maar investeren! Waarom geen thoriumcentrale in Kortrijk?”

Lijsttrekker Kamer gaat verder dan het traditionele rechtse gedachtegoed van zijn partij

“De islam is niet compatibel met onze democratie”, stelt Wouter Vermeersch (34). De Kortrijkzaan trekt de West-Vlaamse Kamerlijst voor Vlaams Belang, maar denk vooral niet dat hij alleen het extreemrechtse gedachtegoed afdreunt. Zo pleit Wouter Vermeersch als alternatief voor het verguisde rekeningrijden voor een wegenvignet voor buitenlandse bestuurders. Verder is hij als gewezen invoerder van zonnepanelen geboeid door hernieuwbare energie. Vermeersch gelooft in de bouw van een West-Vlaamse thoriumcentrale, waarom niet in Kortrijk. Goedkoper, vrij van CO2 en met bijna geen radioactief afval: “Laat ons in plaats van de Anuna-hysterie investeren in technologie en ontwikkeling.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
5 Wouter Vermeersch verdiept zich graag in hernieuwbare energie.
Jan Aelberts Wouter Vermeersch verdiept zich graag in hernieuwbare energie.

Vermeersch is een wolf in maatpak, vinden vriend en vijand. Een kostuum staat hem sowieso. “Een goed voorkomen is belangrijk”, zegt de perfectionist zelf. Altijd tot in de details voorbereid, ook voor dit interview. “Rechtse figuren zijn vaak voorname mensen. Kijk bijvoorbeeld naar Frank Vanhecke of vroeger in Nederland (wijlen) Pim Fortuyn. De Dries Van Langenhove-sokken draag ik niet. Ik vind ze niet passen onder een kostuum. Dat is een kwestie van stijl.”

De Dries Van Langenhove-sokken draag ik wel niet. Ik vind ze niet passen onder een kostuum. Dat is een kwestie van stijl

Wouter Vermeersch

Zit u bij Schild en Vrienden?

“Ik ben geen lid van Schild en Vrienden, maar heb wel sympathie voor wat ze doen. Ze proberen een nieuw elan te brengen in de traditionele Vlaamse beweging, waar ik een kind van ben. Ook door op een vernieuwende manier technieken te gebruiken zoals sociale media, filmpjes, YouTube,...”

U komt van LDD. Wat vindt u van de stap van Jean-Marie Dedecker naar N-VA?

“Onze politieke wegen zijn gescheiden, maar onze vriendschap blijft. Hij was wel beter lijstduwer bij Vlaams Belang geworden (Dedecker kiest er voor om als onafhankelijke de federale N-VA-lijst in West-Vlaanderen te duwen, nvdr). Hij zou bij ons zeker verkozen geweest zijn. Maar dan zou hij misschien wel minder Vlaamse subsidies krijgen voor Middelkerke, waar hij burgemeester is.”

5 Over Jean-Marie Dedecker, zijn vroegere partijgenoot bij LDD: “Onze vriendschap blijft. Hij was wel beter lijstduwer bij Vlaams Belang geworden. Hij zou bij ons zeker verkozen geweest zijn. Maar dan zou hij misschien wel minder Vlaamse subsidies krijgen voor Middelkerke, waar hij burgemeester is.”
Benny Proot Over Jean-Marie Dedecker, zijn vroegere partijgenoot bij LDD: “Onze vriendschap blijft. Hij was wel beter lijstduwer bij Vlaams Belang geworden. Hij zou bij ons zeker verkozen geweest zijn. Maar dan zou hij misschien wel minder Vlaamse subsidies krijgen voor Middelkerke, waar hij burgemeester is.”

Is Jean-Marie Dedecker gevraagd geweest door Vlaams Belang?

“Er is gesproken geweest.”

U bent tegen moskeeën, maar op een industriezone mag het wel?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Goethals Johann

    Kris Delen heeft dan ... hopelijk gelijk , want momenteel ontbreken wereldwijd de nodige fondsen (vele miljarden euro's) noodzakelijk voor verder onderzoek. Wetenschappers schatten OPTIMISTISCH dat 2050 het vroegst haalbaar zal zijn voor stabiel draaiende Thoriumcentrale.

  • Kris Delen

    Thorium centrales zijn pas VANAF 2050 commercieel beschikbaar... Zijn partij weet dus duidelijk niets maar dan ook niets van actualiteit. Buiten veel stemmen binnenhalen met populisme !

Lees meer