De vloer tussen de tweede en derde verdieping begaf het om nog ongekende reden.
Siebe De Voogt De vloer tussen de tweede en derde verdieping begaf het om nog ongekende reden.

Zaakvoerders bedrijf krijgen fikse geldboetes voor 21 schijnzelfstandigen die werden geklist na zwaar arbeidsongeval

De twee zaakvoerders van het bedrijf Montage Vierstraete uit Ichtegem hebben in de Brugse rechtbank elk een geldboete van 134.400 euro gekregen voor schijnzelfstandigheid en zwartwerk. Van dat bedrag moeten ze 13.440 euro effectief betalen. Het gerecht ontdekte het gesjoemel na een zwaar arbeidsongeval in Beernem.

De Roemeense arbeiders van Montage Vierstraete waren op 13 oktober 2016 aan het werk op een werf langs de Sint-Jorisstraat in Beernem. Twee mannen waren gewelven aan het plaatsen op de derde verdieping van een bedrijfsgebouw in aanbouw, toen de vloer onder hun voeten het begaf. De arbeiders vielen een verdieping naar beneden, maar werden gelukkig niet bedolven onder het puin. Ze ontsnapten zo aan de dood. 

21 schijnzelfstandigen

Toen de politie wilde nagaan of de werknemers verzekerd waren, ging bij de agenten een belletje rinkelen. Uit de statuten van Montage Vierstraete bleek immers dat de onderneming op dat moment liefst 21 zaakvoerders had. “17 werknemers waren gedomicilieerd op hetzelfde adres in de Industriestraat”, stelde de arbeidsauditeur. “Bij een huiszoeking bleek dat de Roemenen enkel manuele taken uitvoerden. Ze hadden zelfs geen toegang tot de burelen.” Montage Vierstraete schreef sinds de oprichting in 2014 liefst 42 arbeiders als zelfstandige in. “De werknemers kregen zo geen uitkering als er niet kon gewerkt worden bij slecht weer. Ze deden gevaarlijk werk, maar konden niet rekenen op een arbeidsongevallenverzekering.”

Het bedrijf zou door het systeem van schijnzelfstandigheid meer dan 1 miljoen euro aan RSZ-bijdragen ontweken hebben. Volgens de verdediging wisten de zaakvoerders niet dat ze fraude pleegden. “Mijn cliënten hebben zich in 2014 verkeerd laten adviseren door een boekhouder”, pleitte meester Veerle Van Keirsbilck. “Ze kregen jarenlang geen opmerkingen en gingen er vanuit dat ze goed bezig waren. Na het arbeidsongeval zijn hun ogen opengegaan en werken ze volgens het boekje.” De rechtbank oordeelde vrijdagmorgen dat het koppel inderdaad niet bewust een frauduleus systeem op poten zetten. Ze hadden volgens de rechter wel beter moeten weten en kregen daarvoor fikse geldboetes opgelegd.

Lees meer