5 Buiten aan de Sint-Maartenskathedraal kreeg Antoon Verschoot een laatste eerbetoon.
Eric Flamand Buiten aan de Sint-Maartenskathedraal kreeg Antoon Verschoot een laatste eerbetoon.

"De Last Post klinkt voortaan ook voor jou"

VOLLE SINT-MAARTENSKATHEDRAAL NEEMT AFSCHEID VAN OUD-KLAROENBLAZER ANTOON VERSCHOOT

Een volle Sint-Maartenskathedraal in Ieper heeft gisteren afscheid genomen van oud-klaroenblazer en Iepers ereburger Antoon 'Toone' Verschoot. Die overleed woensdag 1 februari op 91-jarige leeftijd. "Ondanks ons immense verdriet zijn we trots en dankbaar voor wie je was, ons grote voorbeeld. Bedankt voor alles, papa", sprak dochter Tine.

Tweeënzestig jaar lang blies Antoon Verschoot de Last Post onder de Ieperse Menenpoort. Een verwezenlijking en engagement waarvoor hij meerdere internationale erkenningen kreeg en in 2016 nog werd uitgeroepen tot Iepers ereburger. Het is dus niet verwonderlijk dat heel wat Ieperlingen en internationale vrienden van de man gisteren massaal naar de Sint-Maartenskathedraal afzakten om hem een laatste keer uit te zwaaien. "Je stond met je beide voeten in het leven, met een kinderlijke blijheid en het rotsvaste geloof dat alles goed komt. Met je grapjes, bereidheid om mensen te helpen en onbaatzuchtigheid wist je talrijke mensen te inspireren", sprak dochter Tine. "Je leeft verder in elk van ons en ik ben zeker dat je over ons waakt."

5 De collega-brandweermannen zorgden voor een passend eerbetoon.
Eric Flamand De collega-brandweermannen zorgden voor een passend eerbetoon.

Uithangbord

Ook de vrienden van de Last Post Association ontbraken niet. "Dit afscheid is ook voor ons een harde noot om te kraken. Toen je in 1954 begon als klaroener kon niemand vermoeden hoe belangrijk jij zou worden voor onze organisatie. In je 62 jaar dienst zette je je in als klaroenblazer voor 12.500 ceremoniën, iets was onevenaarbaar lijkt. Je werd een echt uithangbord van de Last Post en kon als chef klaroener perfect iedereen verenigen. Professioneel en ingetogen tijdens de ceremonie, uitgelaten en sociaal achteraf. Voortaan blazen we de Last Post niet enkel voor de gesneuvelden op de Menenpoort, maar ook voor jou", zegt voorzitter Benoit Mottrie van de Last Post Association.

5 Antoon 'Toone' Verschoot.
Eric Flamand Antoon 'Toone' Verschoot.

Optimisme

Burgemeester Jan Durnez betreurt het verlies van de tiende Ieperse ereburger. "De Ieperlingen hebben Toone in de galerij van de groten geplaatst, met een massale oproep voor het ereburgerschap. Zelden of nooit was het ereburgerschap zo sterk aan iemand gegund. Vandaag zijn de Ieperlingen evenzeer samengebracht door verdriet. Maar niet alleen de Ieperlingen rouwen vandaag. In het hele land en ook in het buitenland wordt er getreurd. Ondanks zijn leeftijd was Toone tot zijn laatste dag een voorbeeld van schalksheid, optimisme en dankbaarheid. Hij zal dan ook herinnerd worden als een uitzonderlijk man, trouwe klaroener en fijne ereburger, maar vooral als een ongekunstelde, lieve mensenvriend."


Met een laatste brief van zijn kleinkinderen nam Ieper afscheid van haar ereburger, onder begeleiding van het Sint-Niklaasmannenkoor, waar Antoon zelf jarenlang lid van was. Op de tonen van de doedelzak werd Antoon door zijn collega-branweermannen naar buiten gedragen, waar hem een laatste eerbetoon te beurt viel. Terwijl het leven op het Vandepeereboomplein even stilvalt, weerklonk nog een laatste keer de Last Post om Antoon te groeten. Samen met de familie trok het gezelschap nog een laatste keer naar de Menenpoort, voor een intiem afscheidsmoment van het monument, Antoon Verschoot, onder het monument.

5 Antoon werd door zijn collega-brandweermannen de kerk buiten gedragen.
Eric Flamand Antoon werd door zijn collega-brandweermannen de kerk buiten gedragen.
5 Benoit Mottrie, voorzitter Last Post Association.
Eric Flamand Benoit Mottrie, voorzitter Last Post Association.

Lees meer