Het 'Voorlopig Bewind' en de organisatoren in het oud stadhuis.
Foto Flamand Het 'Voorlopig Bewind' en de organisatoren in het oud stadhuis.

'Voorlopig Bewind' zwaait plak in oud stadhuis

JONGEREN BRAINSTORMEN OVER INVULLING NIEUW STADSMUSEUM

Het Voorlopig Bewind, een bende van 40 laatstejaarsscholieren uit Ieper, had het de afgelopen weken voor het zeggen in het oude stadhuis. Dat toverden ze om tot het Huis van de Stad, een plek waar alle Ieperlingen hun wensen, verhalen en mening over het nieuwe stadsmuseum konden uiten.

Toen museumcoördinator Sandrine Coorevits met het plan op de proppen kwam om ook de Ieperse scholieren bij het project van het nieuwe stadsmuseum te betrekken, zag niet iedereen het een succes worden. "Het idee werd wat weggelachen", zegt educatief medewerker van de dienst Toerisme, Wouter Sinnaeve. "Jongeren en musea zijn geen goede combinatie en we zouden nooit jongeren enthousiast krijgen rond dit project. Gelukkig kunnen we hen vandaag allemaal lik op stuk geven."

Vrijwillig

Veertig leerlingen van verschillende Ieperse scholen stapten vrijwillig in het project.


"Ik vond het eigenlijk heel tof dat we de kans kregen om hierin mee te gaan", vertelt Yari Saelens van de Heilige Familie. "Het museum mag ook modern en tof zijn en daar wilde ik aan meewerken."


Ook Annelies Delanote uit het Immaculata deed mee.


"Ik ben iemand die nogal snel een mening klaar heeft en ik vond het wel leuk om ook hier mijn mening over te kunnen geven", lacht ze. 's Middags kwamen ze verschillende keren samen om het samen over het nieuwe museum te hebben. "Aan de hand van verschillende levels bespraken we verschillende thema's met de focus op wat Ieper voor ons betekent, welke gewoonten we hebben en wat onze favoriete plekjes zijn", zegt Dille Breemeersch uit het Immaculata. "Daarnaast hebben we veel van de geschiedenis van Ieper besproken en daarna konden we onze mening geven over hoe we dit best in het museum aan bod konden laten komen", vullen Elien Devos en Amber Debrabander uit het College aan. "Het is tenslotte de bedoeling dat het museum ook voor jonge mensen tof is, want als er al iemand geïnteresseerd moet zijn in de geschiedenis van de stad, zijn wij het wel zeker."

Negen huisjes

Maar niet alleen de jongeren kunnen hun mening over het nieuwe stadsmuseum kwijt. Vanaf vandaag staan de deuren van het oude stadhuis in de Lakenhallen opnieuw open. "Het moet een museum worden van en door de Ieperlingen", zegt toerismeschepen, Jef Verschoore. "We zijn er dan ook van overtuigd dat wel Ieperlingen nog mooie verhalen en spullen hebben die we kunnen gebruiken in ons nieuwe museum en daarom doen we nu beroep op hen."


In het Huis van de Stad, dat het Voorlopig Bewind mee vorm gaf, kan je vanaf vandaag in 9 huisjes, die de 'skyline van Ieper' vormen, over 9 thema's vragen beantwoorden, die tussen nu en december zullen worden gelanceerd. Aan de hand van tal van activiteiten in het Huis van de Stad zullen zoveel mogelijk Ieperlingen enthousiast gemaakt worden rond het project dat eind december afloopt. Ook via de interactieve website www.huisvandestad.be. Begin 2017 zullen de bouwwerken voor het nieuwe stadsmuseum van start gaan. Het Huis van de Stad is vrijdag 22 april open van 13 tot 17 uur, op zaterdag 23 april van 10 tot 12 uur en 14 tot 17 uur en op zondag 24 april van 14 tot 18 uur.

Lees meer