4 Brandweer en politie aan restaurant Cyper op de Grote Markt. Aanpalende gebouwen, zoals dat van Leonidas, zijn wel zo goed als helemaal gered.
Alexander Haezebrouck Brandweer en politie aan restaurant Cyper op de Grote Markt. Aanpalende gebouwen, zoals dat van Leonidas, zijn wel zo goed als helemaal gered.

"We hadden nochtans alle toestellen afgelegd"

BRAND VERWOEST RESTAURANT CYPER OORZAAK LIGT WELLICHT BIJ MICROGOLFOVEN

"We hadden nochtans alle toestellen afgelegd. Toch is ons restaurant uitgebrand." Cathelin Neyens (29), medezaakvoerder van Cyper op de Grote Markt in Ieper, vreest dat de hele zaak moet heropgebouwd worden. Volgens de parketdeskundige ontstond het vuur vermoedelijk aan de microgolfoven.

Het was een buurtbewoner die rond 0.30 uur een brandgeur rook op het moment dat hij wou gaan slapen. Toen hij door het raam keek, zag hij buiten al vlammen. "Hij belde mij meteen op, omdat hij dacht dat het vuur van bij mij afkomstig was", vertelt Hans De Groote van chocoladewinkel Leonidas, die naast Cyper op de Grote Markt ligt. "Toen ik ging kijken, zag ik niks. Pas toen ik achteraan de zaak naar buiten tuurde, zag ik de vlammen al metershoog uitslaan boven de keuken van het restaurant naast ons. We hebben meteen de brandweer en de zaakvoerder verwittigd." Bij aankomst van de brandweer stond de achterkant van het gebouw al in lichterlaaie. "We hebben meteen het vuur bestreden via de voorkant van het restaurant, via de Leonidas-winkel en via de Sint-Jacobsstraat om aan de achterkant van het restaurant te geraken", vertelt majoor Rik Vandekerckhove van de hulpverleningszone Westhoek. "Omdat het vuur dreigde over te slaan naar de naastgelegen panden, zoals de Leonidas, hebben we geprobeerd om eerst dat te voorkomen. Daar zijn we gelukkig in geslaagd."

4 De brandschade in het restaurant is enorm.
Alexander Haezebrouck De brandschade in het restaurant is enorm.

Sluitingsdag

De brandweer kon het vuur daarna vrij snel blussen, maar het kwaad was al geschied. "De volledige keuken, eetzaal, bureau met al het materiaal... alles is weg", stamelen de zaakvoerders van Cyper, vader en zoon Joseph en Cathelin Neyens. "Na de avondservice hebben we zoals altijd alles afgelegd. Omdat het vandaag (gisteren, red.) onze sluitingsdag was, hebben we dat extra zorgvuldig gedaan."

4 De volledige achtergevel is zwartgeblakerd.
Eric Flamand De volledige achtergevel is zwartgeblakerd.

Evacuatie

Dit seizoen heropenen, zit er volgens Cathelin hoe dan ook niet meer in. "Het hele restaurant moet heropgebouwd worden. Tot zolang hopen we onze klanten zoveel mogelijk te mogen verwelkomen in L'Atelier, onze tweede zaak op de Grote Markt die we zo'n half jaar geleden openden." Volgens de branddeskundige van het parket ontstond het vuur vermoedelijk aan de microgolfoven in de keuken. Of het toestel nog aan stond, is niet geweten. Mogelijk was er een kortsluiting aan de microgolfoven.


Door de hevige brand werden buurtbewoners uit hun appartementen geëvacueerd en opgevangen in een café vlakbij. Na enkele uren kon iedereen terug naar huis.

4
Alexander Haezebrouck

Dankbaar

Hans De Groote van Leonidas is de brandweer dankbaar dat zijn zaak gered werd. "Enkele minuten later en ook mijn zaak was volledig in vlammen opgegaan", beseft Hans. "Bij mij blijft de schade tot drie aircotoestellen die gesmolten zijn. Ik kreeg ze wel nog maar deze week geleverd. Ook een stuk van het terras en een raam liepen averij op, maar binnen is de chocoladewinkel gelukkig gevrijwaard. Ik wens mijn buren veel sterkte in het verwerken en renoveren van hun zaak."


De brandweer kwam gisterenmiddag nog eens ter plaatse, omdat de zaakvoerders van Cyper een heropflakkering van de brand vermoedden. Dat bleek niet het geval.

Lees meer