2 Een getroffen buxushaag, de omliggende vegetatie blijft ongemoeid.
Photonews Een getroffen buxushaag, de omliggende vegetatie blijft ongemoeid.

Buxusmot slaat nu ook toe in de Westhoek en aan de kust: “Ze vreten zo een hele plant leeg”

De kust en de Westhoek zijn lang gespaard gebleven van de buxusmot, maar gaan nu ook voor de bijl. Vlaanderen wordt al sinds 2010 getroffen door de buxusrups, een exoot die het gemunt heeft op buxusplanten. Het beestje is onschadelijk voor de mens. 

De buxusmot is een exotische nachtvlinder die steeds meer opduikt bij ons. Een invasieve exoot is een dier dat van nature niet bij ons te vinden is en schade kan veroorzaken. “De buxusmot kwam ons land binnen via Antwerpen en West-Vlaanderen is de laatste provincie die wordt ‘gekoloniseerd’ door het diertje”, zegt Wim Veraghtert, wetenschappelijk medewerker bij Natuurpunt. “In Brugge en Kortrijk zijn al langer rupsen gespot. In de Westhoek is het wat minder, maar in Poperinge zijn er gezien. Ook aan de Blankaart in Diksmuide werd de mot al waargenomen. Aan de kust zijn er verschillende meldingen geweest, maar vanuit bijvoorbeeld Oostende krijgen we nauwelijks meldingen binnen. Maar niet iedereen die zo’n beestje in zijn tuin opmerkt, laat ons dat weten”, beseft Veraghtert.

2 De buxusrups is te herkennen aan zijn groene kleur met donkere strepen op de zijkant.
Photonews De buxusrups is te herkennen aan zijn groene kleur met donkere strepen op de zijkant.

Makkelijk te herkennen

De buxusrups is niet gevaarlijk voor de mens. “Maar als je het diertje laat begaan, vreet hij een volledige buxusplant weg. Zo’n plant kan zichzelf wel makkelijk herstellen, maar als de rupsen ze blijven kaalvreten, is dat nefast natuurlijk.”

De buxusmot is makkelijk te herkennen. Buxusmotten worden vier centimeter groot en zijn daarmee een van de grootste micro-nachtvlinders. Ze hebben witte vleugels met een donkerbruine rand. De rupsen van de mot worden tot twee centimeter lang. “Ze zijn groen met donkere strepen op de zijkant”, weet Wim Veraghtert.

Bestrijding

Er zijn verschillende manieren op de rups te bestrijden. “Je kunt ze met de hand uit de struiken halen, maar dat is een tijdrovende onderneming, al is het vanuit milieuoogpunt de minst schadelijke. Ik heb al gehoord dat mensen ze met een hogedrukreiniger wegspuiten, maar bij grote droogte lijkt me dat niet zo’n goed idee. Trouwens, de rupsen komen in golven. Er zijn bestrijdingsmiddelen op de markt, maar zelfs de biologische producten zijn niet volledig onschadelijk”, legt Veraghtert uit.

Veel mensen zien de komst van de rups als een kans om hun tuin eens opnieuw in te richten

Wim Veraghtert, Natuurpunt

Voordelen buxus

“Veel mensen zien de komst van de rups als een kans om hun tuin eens opnieuw in te richten. De buxus staat symbool voor de typische, wat steriele Vlaamse tuin. Als de plant niet gesnoeid wordt, zoals bij ons meestal het geval is, kan de struik nuttig zijn voor de natuur. Vogels kunnen er een nest in bouwen en stuifmeel kan door de bijen worden opgepikt. Kleinere gesnoeide planten hebben die voordelen niet en kunnen bijvoorbeeld worden vervangen door lavendel en wilde bloemen.” Meer info op www.natuurpunt.be en www.sosbuxusmot.be.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Marien

    Ik heb het gedrag van de buxusmot geanalyseerd en heb toch wel iets opmerkelijks ontdekt. De motten die eitjes leggen vallen uw buxus aan als het schemert. Ga rond met een zaklamp en een grote mepper. Zo voorkom je dat eitjes gelegd worden. Dikwijls ben ik nadien en s'nachts nog gaan kijken en straf genoeg komen er geen bij. 20 minuten per avond werken. Velen vragen me of ik elke week spuit, niet dus.

Lees meer