De meelzak die omgetoverd werd tot kussen.
IFFM De meelzak die omgetoverd werd tot kussen.

Het In Flanders Fields Museum kreeg dit jaar alweer een paar mooie schenkingen binnen, zoals een meelzak en een mooie obushuls

Het In Flanders Fields Museum (IFFM) kreeg alweer een paar mooie schenkingen binnen, zoals een meelzak en een mooie obushuls.

“Zoals het past aan het begin van het nieuwe jaar, mocht het museum een paar mooie schenkingen in ontvangst nemen”, aldus medewerkster Annick Vandenbulcke.

Filip Debaillie uit Gistel schonk het IFFM een bewerkte meelzak die tot kussen omgevormd werd. “Deze meelzakken zijn bij uitstek het symbool van de Canadese en Amerikaanse voedselhulp tijdens de Eerste Wereldoorlog geworden, maar ook van de Belgische erkentelijkheid daarvoor”, klinkt het.

Zwaar gewond

Een indrukwekkende bewerkte obushuls werd vervaardigd door Jules Decabooter voor zijn zus Rachel. “Jules maakte de hele oorlog mee. Zijn kleinzoon Dominic schonk nog een mooie portretfoto en de eretekens van zijn grootvader”, aldus Annick Vandenbulcke. “Jan Mau uit Brasschaat vertrouwde ons de verzamelde documenten van Karel Bots uit Pollinkhove toe. Karel raakte zwaar gewond, onder meer aan zijn hand waardoor het schrijven zeer moeilijk werd. Hij overleed in 1921 ten gevolge van die zware verwondingen.”

Lees meer