2 Soldaten keren terug van het slagveld na de 'Battle of the Menin Road'.
Foto Kos Soldaten keren terug van het slagveld na de 'Battle of the Menin Road'.

Historische weg wordt kunstparcours

GEMEENTES EN MUSEA HERDENKEN 'BATTLE OF THE MENIN ROAD'

Op de drukke gewestweg Ieper-Menen (N8) zullen deze zomer over twintig kilometer op negentien plaatsen kunstwerken van veertig nationale en internationale kunstenaars geplaatst worden. Johan Tahon is de curator van het project 'Menin Road-Ypernstrasse', ter herdenking aan de Eerste Wereldoorlog.

De weg Menen-Ieper doorkruist vier gemeenten en speelde honderd jaar geleden een belangrijke rol. Britten en Duitsers streden vier jaar om Menen en Ieper te bereiken. Zonder veel succes. Voor de Duitsers liep de 'Ypernstrasse' richting Ieper, voor de Britten de 'Menin Road' richting Menen.

2
Eric Flamand

Overblijfselen

De vier gemeenten langs de weg (Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen) en twee belangrijke musea (In Flanders Fields Museum Ieper en Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke) slaan nu de handen in elkaar om deze 'Battle of the Menin Road' te herdenken. Van 4 juni tot 25 september wordt het project 'Menin Road-Ypernstrasse' een van de grote evenementen om WO I te herdenken. "De historische weg Menen-Ieper vormt de rode draad van dit kunstparcours", zegt curator en kunstenaar Johan Tahon, die opgroeide in Menen. "Voor dit artistiek project hebben we de kunstenaars gevraagd zich te verdiepen in de landschappelijke en architecturale overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog langs de weg Menen-Ieper."


"We zijn ondertussen al drie jaar bezig met de voorbereidingen", pikt Jan Yperman van de werkgroep in.

Kunstroute

"Alle kunstenaars zijn eerst ter plaatse komen kijken. Verspreid over twintig kilometer zullen veertig kunstenaars, waaronder Henk Delabie uit Geluwe en land-schapsarchitect Andy Malengier uit Wervik, op negentien plaatsen langs de historische weg hun creaties exposeren. De kunstroute start in stadsmuseum 't Schippershof in Menen en eindigt in In Flanders Fields Museum op de Grote Markt in Ieper. Je kunt het traject natuurlijk omgekeerd afleggen of starten waar je wil. Onderweg zijn er infopunten in het oud-gemeentehuis in Geluwe en het 'schoolhuis' in Geluveld", besluit Yperman.


Op acht zondagen zullen individuele bezoekers kunnen aansluiten bij een geleid bezoek aan het kunstparcours. Er komt ook een gratis bezoekersgids. Als afsluiter is er de laatste zondag een publieksevenement 'En cours de route'. Over de inhoud daarvan wordt voorlopig nog niet gecommuniceerd. In juni verschijnt naar aanleiding van dit project ook een kunstboek.

Lees meer