Hoteliers willen toerisme boost geven

150 BRITSE TOUROPERATOREN ZIJN TE GAST OM KENNIS TE MAKEN MET TREKPLEISTERS

Vijf Ieperse hoteliers slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een Discovery Tour in Ieper en omstreken. Niet minder dan 150 Britse touroperatoren zakken naar de streek af om er kennis te maken met het aanbod. Zo willen ze het oorlogstoerisme weer aanzwengelen. "2016 was geen gemakkelijk jaar met de aanslagen, maar dit staat daar los van", zegt initiatiefnemer Stefaan Vanderstraete van het Menin Gate School Hotel in Ieper.

Stefaan Vanderstraete is met deze Discovery Tour van de stad niet aan zijn proefstuk toe. "In de Somme hebben we al een drietal van dergelijke organisaties opgezet, telkens met groot succes. Maar nu werken we voor het eerst samen met het Albion Hotel, het Ariane Hotel, het Best Western Flanders Lodge Hotel en Novotel Ieper", zegt de Ieperse hotelier.

"Een unieke samenwerking die duidelijk aanslaat bij de touroperatoren, die massaal hebben ingetekend. De interesse is groot en het feit dat we dit gratis kunnen aanbieden, is natuurlijk een grote troef." Al lopen de kosten wel hoog op. "De totale kosten, zonder werkuren, komen toch al snel op 120.000 euro. Daarbij moet je nog rekenen dat heel wat partners van P&O Ferries, tot busmaatschappijen en de Ieperse horeca en het stadsbestuur hun diensten gratis aan ons aanbieden. Iedereen moet zijn diensten gratis aanbieden, anders komen we er onmogelijk. Maar de meeste snappen wel dat dit een enorme marketingmogelijkheid is voor de hele stad en hun eigen bedrijf."

Uniek fotomoment

De touroperatoren zijn van 20 tot 22 januari te gast in onze regio en bezoeken alle belangrijke toeristische trekpleisters. Maar ook alle hotels die meewerken, worden voorgesteld, er is een grote toeristische markt, een etentje in Yperley en een uniek fotomoment voor de busmaatschappijen. "Zij krijgen de kans om hun bussen voor de Lakenhallen, op de wandelzone, te fotograferen", aldus Vanderstraete. Met het mindere toeristische jaar in 2016, door de impact van de aanslagen in onze regio, heeft de actie niets te maken.

"Dit is gewoon een goede zet als toeristische regio. Je bent verplicht als toeristische actor om je bekend te maken en we merken dat dit een perfecte manier is om de banden met de toeristische spelers aan te halen. 2016 was niet gemakkelijk, maar daar staat dit eigenlijk volledig los van."

Samen sterker

Zaakvoerster van het Ariane Hotel, Natasja Feliers, moest niet lang twijfelen om mee te stappen in het project.

"Ieper is geen grote stad en deze samenwerking is eigenlijk wel typisch voor Ieper. We hebben altijd goede contacten onderhouden met onze collega's en gaan ervan uit dat we samen sterker staan. We tonen ook dat we aan hetzelfde touw trekken en dat straalt een zekere warmte uit, die de Britten zeker oppikken", klinkt het. Ook bij het stadsbestuur was de steun voor dit project evident.

Goede moment

"We kunnen alleen maar toejuichen dat vijf private ondernemers samenwerken om een project van deze schaal op te zetten. Nooit eerder kwamen zoveel touroperatoren in een keer naar onze stad. Een goede, nuttige actie op het goede moment. Dus is het evident dat ook wij als stad ons hier achter scharen. Toerisme Vlaanderen organiseerde eerder al dergelijke evenementen, maar eigenlijk is het nog beter als het uit de sector zelf groeit", zegt Peter Slosse van de dienst Toerisme van de stad Ieper. Meer informatie over de Discovery Tour op www.discoverytour.be

4 De Britse touroperatoren zullen zeker ook een bezoek brengen aan de Menenpoort.
Eric Flamand De Britse touroperatoren zullen zeker ook een bezoek brengen aan de Menenpoort.
4 Het In Flanders Fields Museum en de Ieperse Grote Markt zullen zeker present zijn in het aanbod.
KOS Het In Flanders Fields Museum en de Ieperse Grote Markt zullen zeker present zijn in het aanbod.
4 Een van de toeristische trekpleisters, het Tyne Cot Cemetery.
Eric Flamand Een van de toeristische trekpleisters, het Tyne Cot Cemetery.
4 Initiatiefnemer Stefaan Vanderstraete, van het Menin Gate School Hotel.
JVK Initiatiefnemer Stefaan Vanderstraete, van het Menin Gate School Hotel.

Lees meer