Carine Leire van WVA in 'De Spiegel', waar de voorbereidende werken voor de herinrichting al begonnen zijn.
Foto Flamand Carine Leire van WVA in 'De Spiegel', waar de voorbereidende werken voor de herinrichting al begonnen zijn.

Jeugd met beperking krijgt eigen stek via crowdfunding

INITIATIEFNEMERS ZOEKEN NOG 4.000 EURO VÓÓR 24 SEPTEMBER

Werkgroep Vrijetijd Anders (WVA) wil nog deze maand via crowdfunding 10.000 euro ophalen voor de inrichting van een jeugdhuis voor mensen met een beperking. Een project waar veel vraag naar is, en ook nog eens op de goede weg lijkt. "Tot onze eigen verbazing zitten we al aan 6.000 euro", klinkt het.

WVA wil het jeugdhuis inrichten in 'De Spiegel', een ontmoetingscentrum voor mensen met een beperking dat twintig jaar geleden uitgebouwd werd in de Rijselstraat. "En we zien nu dat we daar een ouder publiek over de vloer krijgen", zegt Carine Leire. "Dat heeft hoogstwaarschijnlijk iets met het verouderde interieur te maken. Het geeft een beetje de indruk van een refter en daar wilden we natuurlijk iets aan doen." Intussen kregen de coördinatoren van WVA ook een belangrijk signaal van de ouders van de jongste leden: dat het jammer is dat er naast de vakanties ook niet iets in het weekend georganiseerd wordt. Jongeren met een beperking die in het gewone uitgaansleven terechtkomen, worden immers nog te vaak uitgelachen of zelfs uitgebuit. Zo zijn er gevallen bekend waarbij een jongere de hele avond alle drankjes moest betalen.

Subsidies en spaarpot

"We hebben sinds kort een extra personeelslid en dus wilden we graag iets voor deze jongeren doen", vervolgt Leire. "We dachten aan een soort jeugdhuis, al was meteen duidelijk dat we dan De Spiegel een pak gezelliger zouden moeten maken. We namen een interieurarchitect in de arm en kwamen uit op een project waar we zo'n 50.000 euro voor nodig hebben. En dat is een bedrag dat we niet meteen hebben. Er was wel een spaarpotje en we maken ook aanspraak op subsidies, maar zelfs dan bleef er nog 30.000 euro te zoeken over."


En dus doet WVA nu een beroep op Socrowd. Dat is een crowdfunding-organisatie die zich specifiek op sociale projecten richt. "We hebben bij hen een aanvraag ingediend voor ons project, dat na een grondig onderzoek goedgekeurd werd", aldus coördinator Katleen Bevernage. "De bedoeling is om een derde van het totale bedrag - 10.000 euro, dus - zelf in te zamelen via ouders, familie, vrienden en sympathisanten. Als dat tegen 24 september lukt, dan krijgen we een renteloze lening van 30.000 euro van Socrowd, die we volledig terugbetalen. Ook de mensen die minstens 100 euro geven, krijgen hun geld op lange termijn terug."


De actie loopt nog niet zo lang, maar intussen werd wel al een mooi bedrag ingezameld. "Tot onze eigen verbazing zitten we al aan 6.000 euro", klinkt het. "We zijn dus hoopvol. Het jeugdhuis zou op zich al een mooi project zijn en ook voor onze andere activiteiten zou het leuk zijn als De Spiegel gezelliger is." Intussen zijn de voorbereidende werken in het gebouw al gestart. "Hopelijk kan de inrichting snel volgen. We willen het hele project graag tegen de herfstvakantie afronden."


Wie een bijdrage wil leveren, kan terecht op www.socrowd.be/project/westhoek-vrijetijd-anders.

Lees meer