Het Yper Museum kreeg een delegatie van de familie Cornillie over de vloer, die een manuscript overhandigden.
Stad Ieper Het Yper Museum kreeg een delegatie van de familie Cornillie over de vloer, die een manuscript overhandigden.

Kostbaar manuscript ‘Ieper door de eeuwen heen’ in Yper Museum

Afstammelingen van onderwijzer en schoolhoofd Jules Cornillie hebben het Yper Museum een kostbaar manuscript van de in 1872 geboren man toevertrouwd.

“Tot op vandaag is Jules-Emiel gekend en gewaardeerd voor zijn levenswerk, de uitgebreide geschiedenis van Ieper, waarvan hij het manuscript, op de index na, voltooide kort voor zijn overlijden op 12 juli 1939”, zegt Frans Cornillie. “Zijn boek werd postuum in 1950 uitgegeven op vierhonderd exemplaren onder de titel ‘Ieper door de eeuwen heen’.”

Kaartjes 

Het manuscript, in een mooi register opgetekend met vaste hand in een zeer leesbaar handschrift, is met inkt geschreven en werd hier en daar met kaartjes opgeluisterd. De familie heeft dit kostbaar handschrift nu als schenking toevertrouwd aan het Yper Museum. “Het museum en de stad Ieper zijn de familie Cornillie heel dankbaar voor het vertrouwen”, zegt conservator Jan Dewilde.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer