Evi Tyvaert (12) en Ada Froyman (12) beginnen aan hun race tegen elkaar.
Foto Eric Flamand Evi Tyvaert (12) en Ada Froyman (12) beginnen aan hun race tegen elkaar.

Om ter snelst naar beneden op Dawson Duel

In het pretpark Bellewaerde in Ieper hebben de bezoekers gisteren voor het eerst de nieuwe attractie Dawson Duel uitgetest. Ook wij namen de proef op de som en probeerden zo snel mogelijk naar beneden te glijden.

De Dawson Duel bestaat uit twee sporen met gondels die op een hoogte van 25 meter van start gaan. 400 meter aan een stuk glijden de gondels - waarin twee mensen kunnen zitten - met maximaal 40 kilometer per uur naar beneden. De attractie is goed voor een investering van 4 miljoen euro. "Kinderen vanaf 1 meter mogen onder begeleiding in een gondel. Vanaf 1.20 meter mag je alleen op de Dawson Duel", zegt Kristof Louagie van Bellewaerde.


Wie gisteren als eerste de attractie mocht uitproberen, was de familie Van Uden uit Nederland. "Die mensen waren al van donderdag in de streek, maar ze zijn een dag langer gebleven om de Dawson Duel uit te testen. Ze kregen een certificaat en hun naam zal op een plank van de wandelbrug worden gezet." Even later probeerden ook enkele leerlingen van het Klein Seminarie uit Roeselare de attractie uit. "We dachten eigenlijk dat het sneller zou gaan", glimlachen Evi Tyvaert (12) en Ada Froyman (12). "We zijn hier met onze school en wisten dat er een nieuwe attractie zou openen. Echt bang waren we niet, straks maken we zeker nog eens een ritje."


Ook wij probeerden de Dawson Duel even uit. Na een flinke wandeling krijg je aan het begin van de baan een prachtig uitzicht. De gondels gaan langzaam van start, maar schakelen al vlug een versnelling hoger. In de bochten is het wel even spectaculair, maar echt racen kan je volgens ons niet. Er is geen rem en je kan alleen wat bijsturen in de bochten door je lichaamsgewicht te verplaatsen. Het is dus hoofdzakelijk de zwaarste gondel die eerst op de begane grond arriveert. De attractie is de moeite, maar duidelijk op een wat jonger publiek gericht. (CMW)

Lees meer