3 In het college in Ieper werd een leerlingenparlement georganiseerd.
Henk Deleu In het college in Ieper werd een leerlingenparlement georganiseerd.

Scholieren debatteren in leerlingenparlement over school

In het college van Ieper werd maandag tijdens de middagpauze een leerlingenparlement georganiseerd. Daarbij werden drie stellingen besproken. “We hopen dat de directie iets doet met onze bevindingen.” 

“Met het leerlingenparlement willen we leerlingen meer inspraak geven”, zeggen Sander Mathijs (5de Economie-Wiskunde) uit Langemark-Poelkapelle en Lara Borremans (5de Grieks-Wiskunde) uit Ieper. “We willen vooral een zicht hebben over wat er leeft in de school. We debatteren alleen over zaken die gelinkt zijn aan school.”

Het is de eerste keer dat de jongeren een leerlingenparlement houden. “We hebben het vorig jaar geprobeerd, maar we hadden toen te weinig tijd om alles rond te krijgen. Leerlingen zijn niet verplicht te komen luisteren. Toch hebben 210 leerlingen en 40 leerkrachten zich ingeschreven, daarmee zijn we heel tevreden.” De initiatiefnemers willen in het tweede trimester opnieuw een jongerenparlement houden. “Dat hangt er vooral van af of er nood aan is. We gaan dan op zoek naar stellingen die voor iedereen van toepassing kunnen zijn. We hopen dat de directie daarna rekening houdt met de argumenten die uit het debat naar voor komen.”

3   Leerlingen Lara Borremans en Sander Mathijs leidden alles in goede banen.
Henk Deleu Leerlingen Lara Borremans en Sander Mathijs leidden alles in goede banen.

Middagmaal 

Maandag kregen de leerlingen en leerkrachten drie stellingen voorgeschoteld, zoals ‘De school moet betere initiatieven durven nemen om iedereen voldoende tijd en ruimte te geven om op een gezonde en rustige manier van het middagmaal te genieten.’ Er kwamen opmerkingen dat er soms niet genoeg beleg is, maar ook dat de kwaliteit van het voedsel best wel oké is. “Ik zie heel wat zaken waarvan we ons als school wel bewust zijn en er komt binnenkort verandering in, maar het tijdstip van de middagpauzes blijft zoals nu”, antwoordde directeur Frank Hosten.

3 210 leerlingen en 40 leerkrachten schreven zich in en kwamen maandag luisteren naar de debatten.
Henk Deleu 210 leerlingen en 40 leerkrachten schreven zich in en kwamen maandag luisteren naar de debatten.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guust Allegaert

    Lijkt me echt een leuke school zeg

Lees meer