Op de A19 in Wervik hingen al camera's.
Henk Deleu Op de A19 in Wervik hingen al camera's.

Trajectcontrole A19 werkt nog niet en niemand die weet wanneer wel

Camera's op snelweg in Ieper moeten nog geijkt worden

Er komt trajectcontrole op de A19 tussen Wervik en Ieper. Zoveel is duidelijk, alleen wist niemand dat het systeem er zou aangebracht worden. “Iemand had ons op zijn minst toch wat uitleg kunnen geven”, reageert Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper).

Aan de afrit Ieper-centrum op de A19 werden onlangs camera’s opgehangen en op de A19 in Wervik hingen al camera's. Een bordje geeft aan dat het om trajectcontrole gaat, maar voorlopig werkt het systeem nog niet. Wanneer dat zal gebeuren, is ook maar de vraag. Bij de lokale politie Arro Ieper, maar ook bij de West-Vlaamse wegpolitie weten ze van niets. Woordvoerster Sarah Frederickx van de federale politie kan ons ook geen duidelijk antwoord geven over het hoe en waarom van het camerasysteem op de A19. “De federale politie zorgt enkel voor het gebruik van de trajectcontroles. De beslissing om zulke systemen in te voeren, wordt op politiek niveau gemaakt. Wel vragen de beleidsmakers ons advies. De politie volgt natuurlijk wel de boetes op van betrapte snelheidsduivels.”

Weyts vs. Jambon

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) had vorig jaar al aangekondigd dat er nieuwe trajectcontroles zouden komen. “We hebben inderdaad plannen om op verschillende plaatsen in Vlaanderen trajectcontroles in te voeren”, zegt Michaël Devoldere van het kabinet Weyts. “De trajectcontrole op de A19 is er echter geen van ons. Minister Weyts zet sterk in op trajectcontrole, maar ook de federale minister van Binnenlandse Zaken zet de voorbije jaren steeds sterker in op ANPR-camera’s. Die kunnen nuttig zijn in de strijd tegen criminaliteit en zelfs terrorisme. Naast de inspanningen van Weyts voor meer verkeersveiligheid heeft ook minister Jan Jambon, tot voor kort de bevoegde minister, inspanningen gedaan voor meer veiligheid.” De woordvoerder van Jambons opvolger Pieter De Crem kon ons niet meteen een antwoord geven, maar zou het nagaan bij de federale politie.

Camera's moeten nog geijkt worden

Ondertussen stellen ook onze lokale politici zich de vraag hoe het nu precies zit met die camera’s. Op de op- en afrit van de A19 in Beselare staan al langer camera’s, maar dat zijn ANPR-camera’s voor nummerplaatherkenning. “Die camera’s worden gebruikt tegen criminaliteit”, weet schepen Koen Meersseman (#Team8980) van Zonnebeke. “Ik heb nu echter gemerkt dat er aan de A19 een bordje staat met het opschrift trajectcontrole. Ik heb navraag gedaan, maar niemand kon mij een antwoord geven wanneer die trajectcontrole actief wordt.”

Ook burgemeester Emmily Talpe van Ieper moet ons het antwoord schuldig blijven. “Ik heb ook navraag gedaan, maar heb geen antwoord gekregen over de camera’s. Ik weet alleen dat ze nog niet actief zijn. Ze moeten nog geijkt worden. Het is wel betreurenswaardig dat ik niet op de hoogte werd gesteld. Ik hoop binnenkort op meer duidelijkheid.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven De Stoop

    Allez hop! Terug verwijderen dan. Allemaal weggesmeten geld!

Lees meer