Eddy V. wordt na het aanhoren van zijn straf terug naar de gevangenis gebracht.
Christophe Maertens Eddy V. wordt na het aanhoren van zijn straf terug naar de gevangenis gebracht.

Voormalig bankier L&H maakt mensen 1,5 miljoen euro lichter en krijgt 4 jaar cel: “Maar hij is zélf slachtoffer”

Een voormalige bankier uit Ieper, die ook bij een nevendossier in de zaak Lernout & Hauspie was betrokken, werd door de rechter in Ieper veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar, de helft met uitstel, en een geldboete. De man lichtte mensen voor in totaal 1,5 miljoen euro op, geld dat zou worden geïnvesteerd in projecten in Ghana en Dubai. 

Het was de witwascel van de politie die de bal aan het rollen bracht. De speurders merkten op een bepaald moment dat er grote sommen geld van de bankrekening van Eddy V. (65) uit Ieper naar het buitenland verdwenen. Na onderzoek bleek dat V. mensen had aangesproken om geld te investeren. Dat kon enerzijds in een plastiekfabriek in Dubai, die door de eigenaars werd verkocht voor 1,5 miljoen dollar. Een ander verhaal waarmee hij slachtoffers beetnam, draaide rond 75 kilogram goud. De ‘schat’ werd verborgen voor de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ghana en moest nu bij een Londense bank worden losgeweekt. Omdat hier kosten bij zouden komen kijken, ging Eddy V. op zoek naar geldschieters. Hij zocht ook nog investeerders voor een fabriek in Dubai, die zou worden verkocht door kennissen van V. De man zou die hebben ontmoet samen met wijlen Jean-Luc Dehaene in de periode van L&H. Dehaene en zijn vrouw zouden zijn mede-investeerders zijn. De weduwe van Dehaene bleek echter van niets te weten toen ze met het verhaal werd geconfronteerd. 

Nevendossier L&H

Het openbaar ministerie was niet mals voor V. , die al een tijdje in voorarrest zit, en vorderde 4 jaar effectief. De openbare aanklager stoorde zich aan het verleden van V. De man werd immers door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor zijn aandeel in een nevendossier van Lernout & Hauspie. “Hij moet dus wel hebben geweten hoe het allemaal in zijn werk ging”, aldus de openbare aanklager.

Meester Koen Bentein, de raadsman van V., vroeg echter de vrijspraak. “Mijn cliënt is zelf een slachtoffer. Hij heeft zich door anderen laten overhalen om in de projecten te stappen”, klinkt het. Meester Bentein vroeg zich af waarom de speurders het geld niet hebben opgespoord. “Niemand weet blijkbaar waar het naartoe is. Bij wie of wat is dat geld terechtgekomen in Ghana? Dat moest worden onderzocht, maar dat is niet gebeurd.”

Vriendin en zoon 

De rechter zag voldoende bewijzen om de voormalige bankier te veroordelen. V. werd veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en een geldboete van 8.000 euro. Hij krijgt een beroepsverbod van 10 jaar opgelegd. Daarnaast wordt een aantal geldsommen verbeurd verklaard. Aan een van de slachtoffers moet V. een schadevergoeding van 24.000 euro betalen.  In het beklaagdenbankje zaten naast Eddy V. ook zijn voormalige vriendin (71) uit Poperinge en zijn zoon. “Zijn vriendin wist van niets”, zei meester Michiel Battheu, die de vrouw bijstond op de rechtbank. “Er is inderdaad twee keer geld van haar rekening naar het buitenland overgeschreven, maar dat gebeurde op vraag van Eddy V. Die vrouw wist niet waarmee haar partner bezig was.” Ook voor de zoon klonk hetzelfde verhaal. De twee werden vrijgesproken.

Schadevergoeding? 

Eddy V. excuseerde zich op de rechtbank en zei dat het nooit de bedoeling was zijn vriendin, zijn zoon of andere mensen in zoiets te betrekken. Enkele slachtoffers kwamen luisteren naar de uitspraak, maar wilden hun verhaal niet kwijt in de krant. “Een schadevergoeding? Het zal hetzelfde verhaal van L&H zijn zeker?”, reageerde een van hen schamper.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer