Bezoekers in het In Flanders Fields Museum.
Foto RV Bezoekers in het In Flanders Fields Museum.

Zal In Flanders Fields Museum moeten besparen?

SP.A WAARSCHUWT VOOR SCENARIO WAARBIJ SUBSIDIES VERDWIJNEN

Oppositiepartij sp.a luidt de alarmbel. Het In Flanders Fields Museum moet voor de periode 2019-2023 nieuwe subsidies aanvragen, en mikt daarbij hoog. "Maar wat als dat niet lukt?" vraagt Philip Bolle (sp.a) zich af. "Dan moeten we snijden", beaamt schepen Jef Verschoore (CD&V). "Maar ons dossier is sterk."

Is het voortbestaan van het In Flanders Fields Museum (IFFM), een van de boegbeelden van Ieper, in gevaar? Bij oppositiepartij sp.a zit die schrik er in ieder geval in. Raadslid Philip Bolle (sp.a) heeft op de laatste gemeenteraad zijn ongerustheid geuit over de toekomst van het museum. Voor de periode 2019-2023 moet het IFFM immers opnieuw subsidies aanvragen. "Het museum bestaat in 2018 twintig jaar en is internationaal een gewaardeerde speler. Echter, alleen als het museum de Vlaamse norm van een 'internationale cultureel-erfgoedinstelling' haalt, kan de werking voortgezet worden. Daarvoor is er geen enkel alternatief."

Voorbarig

Musea konden tot nu op drie niveaus worden gesubsidieerd: lokaal, regionaal en landelijk. "Voor de nieuwe beleidsperiode 2019-2023 werd daar nog een categorie aan toegevoegd, namelijk 'internationale cultureel-erfgoedinstelling'", verduidelijkt zakelijk leider Peter Slosse. "Hoe hoger we worden ingeschat, hoe groter de subsidie. Wij hebben een goed dossier kunnen samenstellen en denken dan ook wel dat we voor de komende beleidsperiode een erkenning zullen krijgen. Over hoeveel geld het gaat, weten we nog niet, want de bedragen werden nog niet vastgelegd. Het is dus een beetje voorbarig om nu al bang te zijn."

Afbouwen

Philip Bolle motiveert zijn ongerustheid: "Als de erkenning van het IFFM als 'internationale cultureel-erfgoedinstelling' uitblijft, zal het museum zich nog binnen deze beleidsperiode moeten omvormen tot een bezoekersattractie zonder museale ambities. Trouwens, ook met een subsidiëring die vergelijkbaar is met die van de vorige beleidsperiode, zo'n 460.000 euro, zullen educatie en wetenschappelijk onderzoek drastisch afgebouwd moeten worden." Volgens Bolle zijn er nu al te weinig medewerkers, en zal dat nog erger worden nu er enkele krachten vertrekken. "En ook de verminderde belangstelling voor WO I na de herdenkingsperiode 2014-2018 kan ons parten spelen. Daarnaast is er een evolutie in het onderwijs richting pasklare pakketten en spektakel. Het IFFM volgt die trend niet."

Cruciaal

Schepen Jef Verschoore (CD&V) houdt naar eigen zeggen rekening met die gevaren. "Een erkenning is cruciaal voor de werking van het museum", bevestigt de schepen. "We kunnen enkel vaststellen dat op internationaal vlak het museum wordt gezien als een topper. Ik hoop dat we met een sterk dossier de beleidsmakers kunnen overtuigen van het belang van ons museum. De laatste tien jaar zijn vooral de personeelskosten fel gestegen. Als er geen steun komt, zou dat inderdaad een probleem zijn, maar we gaan ervan uit dat het goed komt."

Lees meer