4 De vuilniskar was bezig aan de wekelijkse huisvuilophaling.
LSI De vuilniskar was bezig aan de wekelijkse huisvuilophaling.

Klapband vuilniskar blaast vitrine leegstaande winkel aan diggelen: “Alsof een bom ontplofte”

In het centrum van Ingelmunster is donderdagmiddag de vitrine van een leegstaande winkel aan diggelen geblazen. Een klapband van een vuilniskar lag aan de oorzaak. “Het was alsof er een bom ontplofte”, zegt de chauffeur van de vuilniswagen.

4 Glas van de vitrine vloog meters in het rond.
LSI Glas van de vitrine vloog meters in het rond.

Rond 12.30 uur was de chauffeur met zijn collega in de Oostrozebekestraat bezig aan de wekelijkse huisvuilophaalronde. Aan cafés Biljart Palace en Algarve liep het fout. Een klapband blies de vitrine van de voormalige locatie van dagbladhandel Infino aan diggelen. “Ik wist meteen wat er aan de hand was”, zegt de chauffeur. “Ik heb het al eens meegemaakt aan de kust. Toen sneuvelde een ruit van een appartement. Als zo’n grote band van een vuilniskar ontploft, is het alsof een bom ontploft. Die banden liggen onder een gevaarte van 26 ton en staan onder grote druk. Ze verslijten ook sneller dan banden van andere voertuigen. Tijdens de huisvuilophalingen moeten we altijd dicht en traag bij de stoepranden rijden.”

4 Een band van de vuilniswagen begaf het.
LSI Een band van de vuilniswagen begaf het.

“Ik hoorde een immens knal”, vertelt Gino Bouckaert. Hij verhuisde zijn dagbladhandel een jaar geleden naar een pand enkele meters verderop en breidde het aanbod uit met een broodjeszaak. “Dit pand stond dus leeg. Gelukkig maar.”

4 De brandweer ruimde het glas op.
LSI De brandweer ruimde het glas op.

Door de knal vloog het glas van de vitrine meters in het rond, tot op het wegdek. De vuilnisophaler uit Izegem die achterop de vrachtwagen stond, liep een snijwonde aan de rug op door de rondvliegende glasscherven. Hij moest gehecht worden. De brandweer kwam de glasscherven opruimen. Een timmerman kwam de vitrine dichttimmeren. Na het vervangen van de vrachtwagenband kon de huisvuilophaling verdergezet worden.

Lees meer