3 De laatst gegoten betonstrook (links boven op de foto) maakte zich aan de kant van het station los van het oplegtoestel.
Hans Verbeke De laatst gegoten betonstrook (links boven op de foto) maakte zich aan de kant van het station los van het oplegtoestel.

Luide knal schrikt Ingelmunster op: brug in aanbouw vervormd, oorzaak onbekend

Een luide knal heeft zaterdagmorgen de buurt rond de werf van de Centrumbrug in Ingelmunster opgeschrikt. De aanleiding voor de knal is nog onbekend maar intussen is wel duidelijk dat de brug beschadigd is en licht vervormd. Ingenieurs onderzoeken wat er aan de hand is. Geruchten dat de brug doormidden is gekraakt, worden officieel en met klem ontkend.

“Deze ochtend was er rond acht uur een luide knal te horen in Ingelmunster vanop de werf van de nieuwe brug”, zegt Hélène Vermeulen, woordvoerster van De Waterweg, afdeling Bovenschelde. “Onze mensen, de gemeente en de aannemer waren snel ter plaatse en bekijken momenteel het probleem. Er is vastgesteld dat één van de oplegtoestellen, waar de brug in aanbouw tijdelijk op rust, is losgekomen. Dat gebeurde aan de kant van het station, ter hoogte van de laatste betonstrook die afgelopen week werd gegoten.” Tussen het oplegtoestel en het beton gaapt nu een gat van zowat een halve meter. “De reden waarom het beton is losgekomen, wordt onderzocht. Daar is voorlopig geen duidelijkheid over”, zegt Hélène Vermeulen. “Wat we intussen wel weten, is dat de brug beschadigd en licht vervormd is. Links en rechts circuleren berichten dat de brug doormidden is geknakt maar dat klopt absoluut niet. Dat er fouten in de berekening zouden gemaakt zijn, kan niet bevestigd worden.”

3 Tussen het oplegtoestel (in blauw) en de meest recent gegoten betonstrook gaapt nu een gat van zowat een halve meter.
Hans Verbeke Tussen het oplegtoestel (in blauw) en de meest recent gegoten betonstrook gaapt nu een gat van zowat een halve meter.

Oorzaak en schade

Ingenieurs zijn op dit moment bezig met het in kaart brengen van de schade aan de brug. Tegelijk wordt gezocht naar de oorzaak. “Maar omdat het over zo’n groot bouwwerk gaat, vraagt zoiets veel tijd”, zegt Hélène Vermeulen. “We hopen zo snel mogelijk meer informatie te kunnen geven.” Visueel is ter plaatse vast te stellen dat de brug ongeveer in het midden wat doorbuigt maar volgens specialisten ter plaatse is dat normaal en ingecalculeerd in zo’n bouwproces. Pas als de brug volledig in beton is gegoten, krijgt ze haar definitieve vorm. “Het is op dit moment veel te vroeg om te zeggen dat het gieten van de laatste strook beton geleid heeft tot het incident van zaterdagmorgen”, zegt Vermeulen. De bouw van de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster bevindt zich momenteel in een fase waarbij al twee van de vier segmenten van het betonnen brugdek gerealiseerd zijn. Zaterdagochtend is vastgesteld dat het uiteinde van het brugdek, aan de zijde van het station, losgekomen is van het landhoofd. Op basis van metingen door het bouwteam wordt geconcludeerd dat de brug in haar huidige toestand stabiel is en de veiligheid gegarandeerd is. De toestand van de brug wordt verder opgevolgd. Bedoeling is om de werkzaamheden zo snel mogelijk te hervatten.

3 Aan de brug werd begin deze week nog extra beton gestort. Er wordt onderzocht of die werken aan de oorzaak kunnen liggen van het incident.
RV Facebook Laura Van Tongel Aan de brug werd begin deze week nog extra beton gestort. Er wordt onderzocht of die werken aan de oorzaak kunnen liggen van het incident.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jacobus philips

    Onder toezicht van ingenieurs als ze zich zo mogen noemen

  • Benesh Braes

    Afvoeren en opnieuw beginnen vanaf design.

Lees meer