3 De Zusters van Maria uit oa. Ingelmunster.
RV De Zusters van Maria uit oa. Ingelmunster.

Zusters van Maria vieren 250-jarig bestaan

De Zusters van Maria vieren de komende dagen het 250-jarig bestaan van hun orde. Het epicentrum van die vieringen is Ingelmunster.

De Ingelmunsterse pastoor Pieter Jacobus Dufort stichtte de congregatie op 2 juli 1769. Francisca Goethals en Isabelle Catulle namen toen als eerste hun intrek in een huis dat de pastoor had gekocht. Ze was gesticht voor het onderwijs aan armen en zorg voor de zieken, maar groeide al snel uit tot een veelzijdige groep. Later volgden ook stichtingen van de orde in Dadizele, Merkem en Sint-Eloois-Winkel. De Zusters van Liefde in Izegem en Kortrijk zijn er afgeleiden van. In totaal telt ze zestig zusters. In het buitenland zijn er missieposten in Congo en Vietnam. Die laatste werd in 2007 gesticht door zuster Anna Trinh Thi Thuy.

Dankviering

Het jubileum wordt op zondag 7 juli om 10 uur gevierd met een eucharistieviering in de Sint-Amandskerk. Het thema wordt ‘Jubel tussen dank en hoop’, met daarbij centraal het danken, denken en herdenken van de vele generaties zusters die er geweest zijn. Bisschop Lode Aerts zal de dienst leiden.

Momenteel loopt ook de tentoonstelling ‘Zusters’ in het Maria Rustoord in de Weststraat, naar het gelijknamige boek dat onder andere enkele Zusters van Maria belicht. In september volgt een andere tentoonstelling die de rijke historiek van de zusters belicht.

Als onderdeel van de feestelijkheden heeft de gemeente plannen om later dit jaar een straat te vernoemen naar stichter Pieter Jacobus Dufort.

3 De Zusters van Maria in Vietnam.
RV De Zusters van Maria in Vietnam.
3 De Zusters van Maria in Congo.
RV De Zusters van Maria in Congo.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer