2 Karel Declercq met gitaar in de aanslag en met gepaste outfit om zich aan zijn nieuwste show 'De Keurschlager' te wagen.
Foto VDI Karel Declercq met gitaar in de aanslag en met gepaste outfit om zich aan zijn nieuwste show 'De Keurschlager' te wagen.

Cabaretier wordt 'Keurschlager'

KAREL DECLERCQ LEGT LEVENSLIED BLOOT OP GENTSE FEESTEN

Karel Declercq gaat deze zomer op ontdekkingstocht in de wondere wereld van het Vlaamse levenslied. De cabaretier zal minder moppen tappen, maar pakt met een programma rond schlagers uit. Lachsalvo's en kwinkslagen zijn er nog steeds, maar het publiek Nederlandstalige klassiekers laten meebrullen staat centraal. De avant-premières vinden in Izegem plaats, daarna gaat het richting Gentse Feesten.

Wie de shows van Karel Declercq volgt, weet dat er met de regelmaat van de klok ludieke liedjes in opduiken. Van het GAS-boetelied tot odes aan Charles Michel en Herman Van Rompuy. De muzikale microbe is er dus steeds geweest, maar nu wil hij dat kantje centraal zetten in zijn nieuwste show 'De Keurschlager'.


"Ik droom er al jaren van om eens met gitaar in de aanslag de mooiste schlagerliedjes te brengen", verklapt Karel de simpele oorsprong van zijn nieuwste boreling. "Géén parodie, maar een waarheidsgetrouwe imitatie van het werk van toppers als Eddy Wally, André Hazes, Frans Bauer of Paul Severs. De mensen houden van die liedjes. Het zit in hun DNA. De bekendste schlagers kan iedereen moeiteloos meezingen en dat is nu net de bedoeling. Uiteraard zal ik me nog verkleden en hier en daar een strategisch woord in de tekst veranderen, maar de essentie blijft om al die mooie liedjes met mijn publiek te kunnen delen. Het smartlapgehalte moet wel hoog zijn. Ook zijstapjes kunnen. Zo doe ik Raymond van het Groenewoud na en breng ik een K3-potpourri met flarden van vijftig bekende liedjes."

2 Karel en Will Tura tijdens een verjaardagsfeest voor de vriend van Marva (uiterst rechts in beeld).
Repro VDI Karel en Will Tura tijdens een verjaardagsfeest voor de vriend van Marva (uiterst rechts in beeld).

Will Tura

Karel ontdekte als kotstudent het repertoire van Will Tura en ook na enkele potjes amateurvoetbal werden achteraf in de kantine tal van klassiekers luidop meegezongen.


"Ik ben er mee opgegroeid en hou van de levenslust die ze uitstralen", vertelt hij. "Grappig genoeg heb ik later zelf nog de eer gehad om met Will Tura zijn nummer 'De Zigeuner' te zingen, tijdens het verjaardagsfeest van de vriend van Marva. Een gelijkaardige ontmoeting met een 'held' was toen Eddy Wally op het eind van mijn show in Westkapelle de zaal binnen liep. Het werd muisstil en ik bood hem meteen mijn gitaar aan, waarop hij de show stal zoals alleen Eddy Wally dat kon. Ik open 'De Keurschlager dan ook toepasselijk genoeg met 'Chérie'. De titel is overigens bedacht door stadsgenoot Paul Berlamont, die op die manier twee tickets voor de première verzilverd heeft (lacht)."


Om in de stemming te komen, zijn er twee avant-premières in Izegem: op zaterdag 24 juni om 20 uur in café 't Elfde Gebod op het Kerkplein 9 (Tickets via 0494/33.62.90) of op maandag 3 juli om 20 uur in de parochiezaal van de Bomolens in de Leenstraat 110. (Tickets bij Heidi Rommel: 051/30.98.28.). "De première volgt op vrijdag 16 juli om 19.30 uur op de Gentse Feesten", weet Karel. "Ik sta er in een nieuwe zaal mét airco, het Tempelhof, op 250 meter van het Gravensteen. Het wordt immens druk, want ik breng in die tien dagen tijd ook nog mijn vier andere bestaande shows Sterren op de Koersvloer, Het Dementiecabaret, Brave Little Belgium en 't Zwyn Deur de Bjèten jagen."


Meer info en reservaties via www.kareldeclercq.com.

Lees meer