3 Burgemeester Bert Maertens, enkele schepenen en leden van museum Eperon d’Or, de heemkring en de gidsenkring bij een van de infoborden.
Joke Couvreur Burgemeester Bert Maertens, enkele schepenen en leden van museum Eperon d’Or, de heemkring en de gidsenkring bij een van de infoborden.

Grote Markt en Korenmarkt krijgen toeristische belevingsborden

Op de Grote Markt en Korenmarkt in Izegem prijken voortaan twee nieuwe toeristische belevingsborden. Die moeten de Izegemnaars en toeristen helpen een lokaal stukje geschiedenis te ontdekken.

De belevingsborden zijn opgesteld in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. In 2017 werden al twee borden geplaatst in dezelfde stijl in de Prins Albertlaan. Dat gebeurde naar aanleiding van de aanleg van het wandelpad langs de spoorweg tussen het station en Eperon d’Or. Thema’s toen waren de spoorweg en de stedelijke elektriciteit. “De infoborden zijn ook een extra gelegenheid voor de stadsgidsen om tijdens de gidsbeurten in onze stad de deelnemers onder te dompelen in onze geschiedenis”, zegt schepen van Toerisme Lisbet Bogaert.

3 Het nieuwe toeristische-historische infobord op de Korenmarkt.
Joke Couvreur Het nieuwe toeristische-historische infobord op de Korenmarkt.

Stukje lokale geschiedenis

“Beide markten vormen van oudsher het centrum van de stad waar alle handel gebeurde. De lakenhal, die in het midden tussen beide markten stond, was zowat de spil daarvan”, weet erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “De Izegemse lakenhandel was zo toonaangevend voor de grote regio dat de Gentenaren zich bedreigd voelden. Zowel in de vijftiende als in de zestiende eeuw zakten ze naar Izegem af om de hal in brand te steken. Na de tweede brand werd de hal niet meer heropgebouwd, de ruïne bleef nog lang een bezienswaardigheid.”

“Op de Grote Markt waren tot halfweg vorige eeuw vooral winkels gevestigd. Er is al een wekelijkse markt sinds 1525. De aanwezigheid van een waterput en een schandpaal bewijzen de eeuwenlange centrale functie. Maar ook een reeks latere, merkwaardige gebouwen bevestigen de belangrijke positie van deze marktplaats. Er waren filmzaal Patria en het socialistisch ontmoetingshuis Germinal. Nu zijn nog de herenwoning van schoenfabrikant Polydor Decoene (huidig ’t Kopje Koffie) en de apothekerswoning Wyffels (hoekhuis volledig vernieuwd) als getuigen overgebleven”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert.

De borden zijn een realisatie van Eperon d’Or, de gidsenvereniging en de heemkundige kring. De stad en erfgoedcel BIE/TERF zorgden voor de financiering.

3 Het nieuwe toeristische-historische infobord op de Grote Markt.
Joke Couvreur Het nieuwe toeristische-historische infobord op de Grote Markt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer