6 De Braziliaanse groep op het Wereldfestival.
Valentijn Dumoulein De Braziliaanse groep op het Wereldfestival.

Nieuwe wind waait door Wereldfestival: zeven redenen om langs te gaan

Het tweejaarlijkse Wereldfestival palmt van donderdag 4 tot en dinsdag 9 juli de omgeving van cultuurhuis De Leest in Izegem in. Je kan er het kruim van de internationale volksdansscène aan het werk zien. De imposante Tent Mahal staat klaar om per voorstelling duizend mensen te ontvangen, met Moulin Bouge is er een festival binnen het festival en de Amuzone belooft vier dagen plezier op kindermaat! Dat en nog meer ontdekkingen, hieronder netjes voor je opgesomd.

1. Internationaal danstalent

De wereld op een zakdoek. Dat is wat het Wereldfestival in een notendop aanbiedt. In vier dagen en met acht voorstellingen op het programma maak je kennis met volksdansgroepen van de andere kant van de wereld. Van het Braziliaans (samba)feest dat Flor Ribeirinha brengt en South Afrika’s Got Talent 2017-finalisten Aama Zebra Dance Group tot Indonesische studenten die onder andere ‘Saman’, hun indrukwekkende dans van de duizend handen, vertonen. Ook de groep Kudm Bosiljak uit Bosnië en Herzegovina tekent present, net als Jallmay Alto Folklor uit Peru.

6 De Indonesische groep op het Wereldfestival.
Valentijn Dumoulein De Indonesische groep op het Wereldfestival.

2. Moulin Bouge

“Moulin Bouge is een festival binnen het festival”, verduidelijkt Bart Dewitte. “Vroeger gebeurde er weinig rond de voorstellingen, nu wordt de festivalsite een bruisend wereldgebeuren waar je niet genoeg van kunt krijgen. Van vrijdag tot en met zondag kan iedereen komen genieten van gratis optredens van onder andere basgitarist René Calvin, de Australische electrofolkgroep Loonaloop, La Murga Armada, Café con Leche,... Ook dj Desperado komt plaatjes draaien.”

6 De Zuid-Afrikaanse groep op het Wereldfestival.
Valentijn Dumoulein De Zuid-Afrikaanse groep op het Wereldfestival.

3. Amuzone

De Amuzone is een speelse verwijzing naar een kinderdorp. “Zaterdag en zondag kunnen kinderen zich hier uitleven met kinetisch zand, karton, hout, glittertattoos, wasco’s,...”, zegt Bart. “Ze kunnen er handletteren, gekke foto’s nemen in een fotobooth en cruisen op een autobaantje. De Kleine Chef komt dan weer iedereen entertainen met het smaaklabo en maakt er smulkapsels en fritamientjes.”

4. Tent Mahal

De gigantische tent die op het terrein van cultuurhuis De Leest wordt neergepoot, blijft verbazen. Dit jaar is ze door de organisatie omgedoopt tot Tent Mahal. “Ze heeft een podium van veertien bij twaalf meter en een tribune toegankelijk voor duizend mensen”, weet de festivaldirecteur. “Er zitten ook ventilatoren in en ze werd geleverd door hetzelfde bedrijf dat ook The Barn op Rock Werchter levert.”

6 Festivaldirecteur Bart Dewitte bij de Tent Mahal.
VDI Festivaldirecteur Bart Dewitte bij de Tent Mahal.

5. Izegemse dansgroepen

Ook talent uit eigen streek wordt niet vergeten. Het organiserende vzw Booserik stuurt uiteraard de eigen volksdansgroep Die Boose het podium op, maar daarnaast is er voor het openings- en slotgala ook een gewaardeerde inbreng van andere Izegemse dansgroepen.

6 De Izegemse groep Die Boose op het Wereldfestival.
Valentijn Dumoulein De Izegemse groep Die Boose op het Wereldfestival.

6. Voor het eerst een nocturne

Er zijn verspreid over vijf dagen (maandag is een rustdag, nvdr.) acht voorstellingen, met onder andere een openings- en slotgala en een seniorenshow, maar de organisatie pakt voor het eerst ook uit met een nocturne. Die vindt op zaterdag 6 juli om 21 uur plaats. De andere voorstellingen beginnen rond 19.30 uur.

7. Wereldkeuken met Kili Mangare

Er wordt uiteraard ook aan de innerlijke mens gedacht. Wie een hongertje heeft, kan terecht in de Kili Mangare-zone. Deze vernieuwde foodmarket biedt foodtrucks en standen met lekkernijen uit onder andere Colombia, Pakistan, Congo en Indonesië. Je kunt er uiteraard ook een Belgisch frietje eten.

Meer info en tickets op www.wereldfestivalizegem.be of via de Festifoon op 0471/30.89.25. Het festivalterrein ligt in de Sint-Jorisstraat 62.

6 De Indonesische groep op het Wereldfestival.
Valentijn Dumoulein De Indonesische groep op het Wereldfestival.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer