Exclusief voor abonnees

Van ‘Stay at Home’ tot ‘Wastjenanden’: hoe corona ook muzikanten uit de Mandelstreek inspireert

Nu we met zijn allen in ons kot moeten blijven, wakkert dat de muzikale creativiteit bij sommigen behoorlijk aan. Zo komen de K3’tjes met het catchy ‘Handjes wassen’ op de proppen en brengt acteur Wim Opbrouck elke dag een gesmaakte cover op zijn piano, maar ook in de Mandelstreek pakken ze al eens een gitaar of viool ter hand voor een ‘coronaconcert’. De redenen lopen uiteen, van de lockdown even vergeten tot originele odes aan de zorgsector.

Ilse Vannieuwenhuyse: ‘Blijf in uw kot’, maar dan anders

7 Ilse brengt een cover van James Bay.
rv Ilse brengt een cover van James Bay.

‘Blijf in uw kot’ is nog altijd het mantra van minister van Volksgezondheid Maggie De Block, maar voor wie de leuze ondertussen nét iets te veel gehoord heeft, is er dit muzikale alternatief van de Izegemse Ilse Vannieuwenhuyze. Met ‘Stay at home’ brengt ze een herwerkte versie van ‘I’ll Stay’ van de Britse singer-songwriter James Bay. Ze zong de plaat in haar hobbykamer opnieuw in. “Voor mij is muziek en zingen altijd een remedie geweest om dingen in perspectief te plaatsen”, zegt ze. “In deze onzekere tijden heb ik daarom een lied geschreven met een warme boodschap.”

Jeffrey Jefferson: ‘Wastjenanden’ in ’t West-Vlaams

7 Jeffrey Bearelle, omringd door Ertebrekers-komanen Peter Lesage en Flip Kowlier.
Joke Couvreur Jeffrey Bearelle, omringd door Ertebrekers-komanen Peter Lesage en Flip Kowlier.

In normale tijden zingt Ertebreker Jeffrey Jefferson met kompanen Kowlier en Lesage over ‘De Zji’, maar gezien een lange strandwandeling er niet meteen meer in zit, veranderde hij recent het geweer van schouder. Dat de inspiratie in coronatijden niet ver te zoeken is, blijkt uit enkele songs die de Ingelmunsternaar op SoundCloud losliet. In het West-Vlaams, zoals we van hem gewend zijn. 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Lees meer