Zaal ISO verdwijnt onder de sloophamer. Op die locatie komt er in 2022 een nieuwe evenementenhal.
Maxime Petit Zaal ISO verdwijnt onder de sloophamer. Op die locatie komt er in 2022 een nieuwe evenementenhal.

Zaal ISO wijkt voor nieuwe evenementenhal

Izegem hakt de knoop door over de inplanting van zijn nieuwe evenementenhal. Eerder raakte al bekend dat zaal ISO gesloopt en vervangen zou worden, maar een locatiestudie moest nog bepalen waar in de stad de nieuwe hal zou komen. Na overleg met adviesraden blijkt nu dat die hal zal komen op de plaats waar zaal ISO nu staat.

Dat lijkt een evidente keuze, maar de stad wilde alle opties open houden en deed eerst een locatiestudie. “Na overleg met onze adviesraden blijkt nu dat ze voorstander zijn om de evenementenhal te bouwen op de locatie van zaal ISO, die helemaal versleten is”, zeggen schepenen Lisbet Bogaert en Carolien Maertens (N-VA). “Daar kunnen we ook optimaal genieten van de nabijheid van cultuur- en dienstencentrum De Leest. Dat zal in de toekomst zeker nog zijn nut kunnen bewijzen.”

Ambitieuze nieuwbouw

De bouw van de hal staat voor 2022 op de planning. De kost wordt geraamd op 2,25 miljoen euro. Oppositiepartijen sp.a, Vlaams Belang en Groen vrezen dat dit bedrag wel eens overschreden kan worden, STiP waarschuwt dan weer om op te passen voor geluidsoverlast. 

De stad heeft nu een selectieopdracht uitgeschreven voor het ontwerp en de constructie van een ambitieuze nieuwbouw. Voor drie criteria zijn er alvast hoge eisen: akoestiek, energie en onderhoudsvriendelijk. “We streven naar een energiepositief gebouw. Dit betekent dat je meer energie opwekt met de installatie dan je voor het gebouw zelf nodig hebt”, zegt schepen Maertens. “De extra energie kan dan aangewend worden voor ander verbruik op de volledige site. Dat is zeer ambitieus voor een openbaar gebouw. Het gebouw moet uiteraard ook passend geïntegreerd worden in de omgeving.”

Lees meer