Restaurant De Wereld Is Klein in Varsenare.
Benny Proot Restaurant De Wereld Is Klein in Varsenare.

Drie Hongaarse gezinnen in erbarmelijke omstandigheden: rechter spreekt restaurateurs toch vrij voor huisjesmelkerij

De twee zaakvoerders van het all you can eat-restaurant De Wereld Is Klein in Varsenare zijn veroordeeld voor inbreuken tegen de Vlaamse Wooncode, maar krijgen geen straf. Ze hadden meerdere Hongaarse werknemers die ze onderdak boden in panden die helemaal niet in orde zijn.

Het onderzoek naar de praktijken van De Wereld Is Klein in Varsenare ging op 25 mei 2017 van start. Die dag viel de sociale inspectie binnen in het restaurant langs de Gistelsteenweg. De inspecteurs stelden vast dat er zes Hongaarse werknemers aan het werk waren, die in panden verbleven naast de zaak. “Bij een huiszoeking op 3 juni troffen we in twee panden drie Hongaarse koppels aan die werkzaam waren in het restaurant”, vertelde de procureur in de Brugse rechtbank. “Ze waren naar België gerekruteerd en werkten zes dagen op zeven, minstens acht uur per dag. In ruil kregen de werknemers 1.000 euro cash geld, de mogelijkheid om te eten en een dak boven hun hoofd.” 

Verwaarloosde panden

Het gerecht startte een onderzoek op naar mensenhandel, maar kon daar uiteindelijk niet voldoende bewijzen voor vinden. Zaakvoerders Yunzhen C. (38) en Qunmeng X. (38) moeten zich wel voor de rechter verantwoorden voor huisjesmelkerij en inbreuken tegen de Vlaamse Wooncode. “De werknemers werden matig betaald en verstonden de arbeidsovereenkomst niet die ze ondertekenden. In de drie panden naast het restaurant stonden de voorbije jaren in totaal 26 Hongaren ingeschreven. De huisvesting was helemaal niet in orde. De kamers kampten met een vochtprobleem en hadden niet de vereiste minimumoppervlakte van 12 vierkante meter. Er was ook geen wastafel met warm of koud water. Wij hebben er niets op tegen dat horecazaken met buitenlandse werkkrachten werken, maar dan moeten die wél tewerkgesteld volgens de Belgische wetgeving.” 

Geen huisjesmelkerij

De zaakvoerders hing 18 maanden cel boven het hoofd en werden woensdagmorgen ook veroordeeld voor de inbreuken tegen de Vlaamse Wooncode. De rechter legde hen evenwel geen straf op. Hij oordeelde bovendien dat ze zich niet schuldig maakten aan huisjesmelkerij, omdat niet bewezen werd dat de man en vrouw misbruik maakten van de slachtoffers. Volgens de verdediging werd de situatie in de panden intussen geregulariseerd. “We geven toe dat er werk was aan die huizen, maar het ging telkens om kleine aanpassingen die moesten gebeuren”, pleitte advocate Virginie Cottyn. “Het is dus absoluut niet zo dat die werknemers in mensonwaardige omstandigheden moesten leven. Zij moesten ook absoluut niet elke week zes dagen op zeven werken.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer