3 Het ongeval gebeurde langs de Stationsstraat in Loppem
Mathias Mariën Het ongeval gebeurde langs de Stationsstraat in Loppem

Geen straf voor automobiliste (19) na dodelijk ongeval: “Roekeloze snelheid van motard had meer invloed dan foutief manoeuvre”

Een 19-jarige vrouw uit Oostkamp heeft geen straf gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval vorige zomer. Volgens de politierechter had de roekeloze snelheid van motorrijder Koen Messiaen (35) uit Varsenare meer invloed op de schadelijke gevolgen dan een foutief manoeuvre van de tiener. Hij is voor twee derde aansprakelijk.

“Voor ons hoeft die vrouw geen boete of rijverbod te krijgen. Daarmee krijgen we onze Koen niet terug.” Het bleken profetische woorden die vader Luc Messiaen enkele weken geleden sprak vlak na het proces. Kort voordien had de familie van de verongelukte Koen (35) al een gesprek gehad met de jonge vrouw die op 4 augustus vorig jaar het ongeval veroorzaakte. De toen 18-jarige uit Oostkamp had nog maar zes maanden haar rijbewijs toen het die zomerdag dramatisch fout liep langs de Stationsstraat in Loppem. Koen Messiaen was op de terugweg naar huis, toen hij op het kruispunt met ‘Het Dorp’ werd geconfronteerd met een indraaiende wagen. Op dat moment was hij bezig met een inhaalmanoeuvre aan hoge snelheid. De motard kwam in aanrijding met de wagen en overleed aan zijn verwondingen. 

3 Koen Messiaen.
Mathias Mariën Koen Messiaen.

1,7 seconden zichtbaar 

De jonge studente was danig onder de indruk van het ongeval. Tijdens het proces ging haar advocaat evenwel voluit voor de vrijspraak. Volgens meester Bart Bleyaert was het ongeval te wijten aan een foutief inhaalmanoeuvre en de onaangepaste snelheid van de motorrijder. “De motard was voor het ongeval slechts 1,7 seconden zichtbaar voor mijn cliënt”, klonk het pleidooi. “Indien de motorrijder 50 kilometer per uur had gereden, was de aanrijding nog vermijdbaar geweest. Bovendien had hij voor zijn inhaalmanoeuvre moeten kijken of dit mogelijk was zonder een ongeval te veroorzaken. Mijn cliënte heeft geen enkele fout gemaakt.” 

Examen

De politierechter ging daar vrijdagochtend niet mee akkoord en stelde de 19-jarige - die niet aanwezig was op de uitspraak door een examen - aansprakelijk voor het dodelijk ongeval. Dat deed hij onder andere aan de hand van het deskundigeverslag. “De vrouw was onvoorzichtig bij het linksaf slaan. Wie van richting wil veranderen, moet rekening houden met het achteropkomend verkeer. Ze heeft zich bovendien niet naar de linkerkant van de rijstrook begeven om het manoeuvre uit te voeren. Het louter aansteken van de richtingaanwijzer is niet voldoende. Als ze zich had vergewist van het achteropkomend verkeer, had ze de motorrijder zien aankomen.” 

Schadevergoedingen

De politierechter besefte wel dat de hoge snelheid van de motorrijder de dodelijke afloop sterk mee bepaalde. De vrouw kreeg dan ook de opschorting, volgens de rechter het meest passend in dit geval. In zijn vonnis stelde de politierechter bovendien dat het onachtzaam linksaf slaan minder invloed had op de schadelijke gevolgen - de dodelijke afloop - dan de roekeloze snelheid van de motard tijdens het inhaalmanoeuvre. Koen Messiaen werd dan ook voor twee derde aansprakelijk gesteld voor het dodelijk ongeval. Vooral op burgerlijk gebied zal dat een invloed hebben bij het toekennen van schadevergoedingen. 

3 Koen overleefde de aanrijding in de Stationsstraat in Loppem niet.
Mathias Mariën Koen overleefde de aanrijding in de Stationsstraat in Loppem niet.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer