2
VTM

Het palmares van Birger en Karel

BIRGER (33) EN KAREL (34) HOUDEN WEST-VLAAMSE EER HOOG MET LOW & SLOW BARBECUE

De twee West-Vlaamse deelnemers aan mijn Pop-uprestaurant hebben hun sporen al ruimschoots verdiend in het 'low & slow'-barbecuewereldje. Birger heeft thuis vijftien barbecuetoestellen staan en dat is niet zonder reden. Een greep uit de prijzen die barbecueteam Tjoppie Doppie in de wacht sleepte:

In

2 Karel en Birger voor hun pop-uprestaurant Tjop's in Antwerpen.
Klaas De Scheirder Karel en Birger voor hun pop-uprestaurant Tjop's in Antwerpen.

2014

namen de twee 'voor de grap' deel aan de 'Ruhrpot BBQ Contest' in het Duitse Gelsenkirchen. Tot hun verbazing veroverden ze de tweede plaats bij de Belgische teams.


In

2015

hebben Birger en Karel de smaak stevig te pakken. In januari 2015 al doen ze mee met de Winter Extreme South Tirol-wedstrijd.


Op een besneeuwde Italiaanse bergtop van 1.542 meter hoogte en bij temperaturen tot -20 graden houden ze beurtelings de wacht bij hun barbecuevlees. Hun kip wint goud. Hun aardappelen krijgen brons.


Nog in

2015

doet Tjoppie Doppie mee aan zeven van de twintig EK-wedstrijden, waarmee ze in het Europees klassement op de vijfde plaats eindigen met hun kip. Geen enkel Belgisch team doet beter. Ze gaan naar huis met zeven trofeeën en barbecuefabrikant Weber biedt hen een sponsordeal aan.


In

2016

werken Birger en Karel opnieuw een aantal wedstrijden af. Ze worden Belgisch Kampioen in Hasselt in de categorie kip. In het algemene klassement grijpen ze naast de titel en eindigen ze derde.


In

2017

dragen de twee barbecuefanaten hun geloof in de Amerikaanse manier van barbecueën uit aan Sergio Herman en bij uitbreiding aan heel Vlaanderen in Mijn Pop-uprestaurant. (SVR)

"Voor Antwerpenaars leggen we Johny Turbo op"

"De charels komen", zei Birger toen hij Sergio Herman en co op hun eetstandje zag afkomen. Daarmee werd de toon voor Birger Allary (33) uit Ruiselede en Karel Knockaert (34) uit Zerkegem in de eerste aflevering van Mijn Pop-Up Restaurant 2017 meteen gezet. No-nonsense langzaam gegaard barbecuevlees met een nukkig West-Vlaams kantje, dat stevig in de smaak viel bij zowel jury als publiek.


Karel en Birger leerden elkaar 22 jaar geleden kennen in het wielermilieu. "Allebei genoten we van lange ritten op de fiets", vertelt Birger. "Als het maar voor kort was, was het voor ons de moeite niet. Die overtuiging hebben we dan doorgetrokken voor onze manier van eten maken. Hoe langer het vlees kan garen hoe beter." De twee richtten in 2014 samen barbecueteam Tjoppie Doppie op, dat intussen ook een cateringbedrijfje is geworden. Ze schreven zich in nadat ze vorig jaar aan het brainstormen waren over een manier om wat geld in de kas te krijgen. "We wilden een soort pop-upbarbecue organiseren", vertelt Birger. "Toen zei Karel plots dat we het evengoed wat grootser konden aanpakken. We begonnen elkaar op te stoken en tien minuten later waren we ingeschreven."


Geen van beide is nochtans professioneel met voeding bezig. Birger werkt als psychiatrisch verpleegkundige terwijl Karel hoofdinspecteur is bij de politie. Maar samen dromen ze van een eigen BBQ-restaurant of BBQ-foodtruck.


Of die droom werkelijkheid wordt, zal afhangen van de jury, oftewel 'de charels', zoals Birger het verwoordde. "Onder elkaar gaan wij de hele tijd zo'n praat af", zegt Birger. "We zijn rasechte, nuchtere Westvlamingen. En aangezien we continu drie camera's op ons hebben, zullen ze er waarschijnlijk nog veel opmerkelijke uitspraken kunnen uithalen. We staan zelfs geregeld West-Vlaamse liedjes te zingen aan de barbecue. Ze kunnen maar bijleren." Het sympathieke duo neemt de verdediging van de West-Vlaamse eer in Antwerpen ernstig: "Als de Antwerpenaren bij ons binnen zitten, leggen we express Johny Turbo op", lacht Birger. Net als hun buren zijn de twee druk bezig met de inrichting van hun pop-uprestaurant op de Antwerpse Zuiderdokken.

Shot whisky

"Van concurrentie is geen sprake, hoor. Iedereen focust zich vooral op hun eigen ding", legt Karel uit. "We springen wel eens binnen bij elkaar om een verfborstel te lenen of zo en dan slaan we een babbeltje. De sfeer zit goed." Of dat iets te maken heeft met de vele flessen whisky die steevast in beeld komen bij hen? "Jack Daniels hoort gewoon bij onze stijl van barbecueën", lacht Birger. "Zo is het op wedstrijden traditie om 's morgens om precies 7 na 7 een shot naar binnen te kappen (op de flessen van Jack Daniels staat 'old number 7', red.). Zo'n 'breakfast for good luck' zal hier ook wel eens gebeuren, maar niet elke dag. Of 't zou proper worden. Nee, de whisky is in de eerste plaats voor in de bereidingen."


Die bereidingen vielen erg in de smaak tijdens de eerste aflevering. Zo waren zij het duo dat het eerst al hun bordjes kwijt was. Ze geloven rotsvast in de low & slow-benadering van het barbecueën.

Zoals een baby

"In België wordt er meestal razendsnel gegrild, waarna je na een kwartier een half zwartgeblakerd stukje vlees hebt. Een kippenboutje ligt bij ons 2,5 uur op de barbecue. Voor varkensvlees gaan we al snel naar 16 uur. Hoe trager, hoe beter de smaak", legt Karel uit. Maar praktisch is die manier van werken uiteraard niet. "'s Avonds laat leggen wij ons vlees op de rooster voor de dag nadien. 's Nachts verloopt dat deels automatisch, maar om de twee uur gaat één van ons sowieso het vlees controleren. Het is een beetje zoals bij een baby."

Kwakje

Birger legt uit dat hij zich na de cook-off, die al in december werd opgenomen, vooral zorgen maakte over de verfijning en de presentatie van de gerechten. "Karel en ik weten heel goed waar onze sterktes liggen. Een mooi gevormd kwakje op een bord leggen hoort daar niet bij en daarom gaan we ons voor de afwerking en het dresseren laten bijstaan door chefs en kameraden die ons perfect aanvullen en weten wat ze doen, ook voor wat de samenstelling van de menu's betreft. En het zullen uiteraard ook West-Vlamingen zijn. "


De tweede aflevering van Mijn Pop-uprestaurant is vanavond te zien op vtm. Wie de eerste aflevering gemist heeft, kan die herbekijken via de website van de zender. De uiteindelijke winnaar gaat op 4 mei met 50.000 euro naar huis.

Lees meer