Yves B. wordt ervan verdacht zijn klanten voor 3 miljoen euro te hebben opgelicht
Mathias Mariën Yves B. wordt ervan verdacht zijn klanten voor 3 miljoen euro te hebben opgelicht

Proces tegen sjoemelende bankdirecteur uitgesteld naar...februari 2021: “Coronavirus maakt veilig proces onmogelijk”

De rechtszaak tegen bankdirecteur Yves B. (46) uit Zerkegem, die ervan verdacht wordt zijn klanten voor ruim 3 miljoen euro te hebben opgelicht, is woensdagmorgen voor een derde keer uitgesteld. Pas op 10 februari 2021 zal de zaak gepleit worden. “Tijdens de huidige coronacrisis is het niet mogelijk om het proces op een veilige manier te organiseren”, stelt de rechter.

Meer dan zeven jaar na zijn aanhouding zou bankdirecteur Yves B. (46) uit Zerkegem zich woensdagmorgen eindelijk voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor valsheid in geschrifte, oplichting en misbruik van vertrouwen ten nadele van verschillende van zijn klanten. Op 13 juni 2018 werd de zaak een eerste keer ingeleid en meteen uitgesteld voor pleidooien naar 8 januari dit jaar. Tijdens de tweede zitting bleek Michiel D., de kompaan van Yves B., in Tsjechië te zitten. Hij stond erop zelf het proces bij te wonen, maar mocht door hartproblemen niet naar België afreizen. Woensdag was het dossier klaar om te pleiten, maar nu gooide het coronavirus roet in het eten.

3 miljoen euro

De rechter besloot na overleg met de verschillende partijen de zaak uit te stellen. Alleen lijkt de nieuwe datum van 10 februari 2021 wel bijzonder ver weg. “Door de coronacrisis zitten de rollen van de rechtbank overvol”, verduidelijkt hij zijn beslissing. “Bovendien is er in dit dossier geen gevaar voor verjaring. Het proces nu laten doorgaan was geen optie. Er moeten te veel partijen aanwezig zijn in de rechtszaal. Dat op een veilige manier organiseren is niet mogelijk.” 

Yves B., zijn kompaan Michiel D. en nog twee andere beklaagden worden dus pas over 9 maanden opnieuw in de rechtbank verwacht. Ook heel wat burgerlijke partijen zullen aanwezig zijn. Zij hadden allen enorm veel vertrouwen in hun bankier. B. was immers een charmant en zeer gerespecteerd man en had in Oudenburg een van de beste landelijke kantoren van BNP Paribas Fortis. Achter de schermen was de vader van twee uit Zerkegem echter niet zuiver op de graat. Hij zou verschillende klanten overtuigd hebben om geld te beleggen, maar belangrijke sommen via allerlei constructies in eigen zak hebben gestoken. Alles samen zou het om ruim 3 miljoen euro gaan. De veertiger vloog in november 2013 achter de tralies. Hij zat enkele maanden in de cel, maar werd begin 2014 vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Lees meer