4 Turnjuf Joke Tack. Ze overleed deze week na een jarenlange strijd tegen kanker.
Benny Proot Turnjuf Joke Tack. Ze overleed deze week na een jarenlange strijd tegen kanker.

Schooltje in rouw na overlijden van juf Joke: “We verliezen een fantastische collega, een vrouw uit de duizend”

Vrije basisschool De Klimtoren in Jabbeke is in rouw na het overlijden van turnjuf Joke (49). De vrouw stierf begin deze week na een jarenlange strijd tegen kanker. Begin oktober deden de leerlingen nog mee met de Levensloop om haar te steunen. “Ik zeg het niet zomaar, maar ‘ons Joke’ was enorm geliefd. Haar binnen ons team een kans geven, was de beste beslissing die ik ooit heb genomen”, zegt een geëmotioneerde directeur Rebekka Buysse. 

Het is een boodschap die je als directeur nooit wil brengen naar je leerlingen en lerarenkorps: het overlijden van een geliefde juf en gewaardeerde collega, een vriendin zelfs voor heel wat medewerkers. Toch is het dat wat Rebekka Buysse dinsdagochtend moest doen. Na een jarenlange strijd tegen kanker, overleed Joke Tack begin deze week.

4 In de herdenkingshoek kunnen leerkrachten en leerlingen een woordje neerpennen.
Benny Proot In de herdenkingshoek kunnen leerkrachten en leerlingen een woordje neerpennen.

Het verdriet binnen de Jabbeekse school is groot. De ouders van de leerlingen werden door de directeur meteen op de hoogte gebracht via het intern systeem. Voor directeur Rebekka Buysse valt het overlijden van Joke heel erg zwaar. “Weet je, ze is hier maar ruim een jaar aan het werk geweest. Na jaren lesgeven in Duinbergen wou ze dichter bij huis werken. In die korte tijd heeft ze iedereen weten te overtuigen. Joke een kans geven binnen ons team was de beste beslissing die ik ooit nam”, aldus Rebekka. 

Ze is hier maar ruim een jaar aan het werk geweest. Na jaren lesgeven in Duinbergen wou ze dichter bij huis werken. In die korte tijd heeft ze iedereen weten te overtuigen

Rebekka Buysse

Hoewel ze een jaar na haar aanstelling ziek werd - sinds januari 2017 kon de vrouw geen les meer geven - bleven alle collega’s én leerlingen betrokken bij haar strijd. 

‘Ons Joke’

Binnen de schoolmuren spreken ze dan ook niet van juf Joke, maar van ‘ons Joke’. “Zelfs tijdens haar afwezigheid en zware strijd kwam ze ons helpen in de mate van het mogelijke”, gaat de directeur verder. “Begin oktober deden onze leerlingen nog mee met Levensloop om haar en nog twee andere kindjes in onze school te steunen. Hoewel Joke het heel erg zwaar had, kwam ze ons bezoeken in een rolstoel. Ze was echt een fantastische vrouw.”

4 Jokes foto in de herdenkingshoek.
Benny Proot Jokes foto in de herdenkingshoek.

Echtgenote en twee kindjes

Joke Tack was naast een geliefde kleuterturn- en zorgjuf ook mama van twee kindjes, Tiebe en Jente, en echtgenote van Lies. Haar kinderen zitten ook in de school waar Joke tot haar ziekte les gaf. “Ze was een juf uit de duizend, een warme, oprechte collega. Haar moed en doorzettingsvermogen waren bewonderenswaardig”, zegt directeur Rebekka Buysse. 

In de school is een rouwhoekje ingericht, waar iedereen die dat wenst iets kan neerschrijven. Kinderen die vragen hebben bij de situatie, zullen de nodige opvang krijgen. 

4 De leerlingen zijn dankbaar dat Joke hun juf was.
Benny Proot De leerlingen zijn dankbaar dat Joke hun juf was.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • sabine van troyen

    Ik kan het slechte nieuws amper geloven. Je was ernstig ziek maar ergens blijf je hopen dat er een wonder gebeurt die alles wegneemt...er zijn geen woorden voor.Alle sterkte voor Lies,jullie dochtertjes en al wie Joke lief heeft!!!!!!!

  • Estelle Van de Walle

    Veel sterkte aan iedereen die haar kende. @Denis Vermesen: het woord directrice bestaat eigenlijk niet.. directeur is zowel voor mannen als voor vrouwen

Lees meer