"Subsidie voor wie zaak begint? Geef starter lastenverlaging"

De gemeente Kalmthout heeft onlangs een uitgebreid detailhandelsplan voorgesteld om de leegstand aan te pakken. Kalmthout scoort wat leegstand betreft namelijk boven het Vlaamse gemiddelde. "Subsidies? Dat is een gemakkelijkheidsoplossing", zegt oppositiepartij Open Vld.

Ondernemers zouden in het nieuwe plan kunnen rekenen op enkele subsidies om een handelszaak te starten.Wie zich in de kernwinkelgebieden van Heide of De Beek vestigt in een pand dat langer dan één jaar leeg staat, krijgt een vestigingssubsidie van 2.000 euro. Een startende handelaar die nog nooit een zaak heeft gehad en zich in één van de vijf winkelgebieden vestigt, krijgt 1.500 euro als starterssubsidie.

Belastingverlaging

Ten slotte is er nog een gevelrenovatiesubsidie van 40 procent met een maximum van 2.000 euro. "Een stap in de goede richting, maar het kan best wel creatiever en met meer langetermijnvisie", zegt Johan Cassimon namens Open Vld. "Subsidies zijn een gemakkelijkheidsoplossing. Dat is het uitdelen van belastinggeld. Geef in ruil eerder lastenverlagingen of doe zelf investeringen in infrastructuur zodat iedereen ervan kan genieten."

Meer pop-upwinkels

Open Vld vraagt zich ook af waarom pop-upwinkels niet worden gestimuleerd en waarom er weinig tot geen groen en gezelligheid is in de winkelgebieden. "Daarbij komt dat het ontzettend belangrijk is een winkelomgeving te zien als een ontmoetingsruimte. Dit dient als hefboom voor de aanwezige handelszaken. Dan vraagt men zich toch af waarom de recreatiemogelijkheden verdwenen zijn bij de herinrichting van De Beek en het marktplein. En misschien is het een idee om de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie niet altijd op het Kerkeneind te doen, maar het elk jaar in een ander winkelgebied te doen." (VTT)

Lees meer