3 Sp.a wil dat de transporten van nucleair afval stoppen over de spoorlijn.
Klaas De Scheirder Sp.a wil dat de transporten van nucleair afval stoppen over de spoorlijn.

Sp.a wil vervoer van nucleair afval over spoorlijn 12 stopzetten: “In Nederland is dat zelfs verboden in dichtbevolkte gebieden”

Leden van sp.a Kalmthout, Essen en andere afdelingen uit de noordrand zijn maandag met een actie gestart tegen het vervoer van hoogradioactief afval uit Nederland naar Frankrijk die over spoorlijn 12 loopt. Sp.a hoopt op enkele duizenden handtekeningen om zo de minister van Binnenlandse Zaken te overtuigen het vervoer niet meer toe te laten.

Het hoogradioactief afval is afkomstig van de Nederlandse kerncentrale in Borssele en wordt over het spoor vervoerd naar La Hague in Normandië (Frankrijk). De voorbije maanden zijn er al een achttal transporten gebeurd en er zullen er de komende tijd nog tien plaatsvinden. “Het gaat ons ook niet alleen om onze regio, maar ook die van Kapellen, Ekeren, Antwerpen, Gent of Kortrijk”, vertellen Inga Verhaert en Marc Van Den Broek van sp.a Kalmthout en Helmut Jaspers van sp.a in Essen. “Het vreemde is dat ze in Nederland niet door dichtbevolkte gebieden mogen rijden, maar hier in Vlaanderen is dat blijkbaar geen probleem. Het afval zit wel in speciale sarcofagen, maar toch zijn er reële risico’s. Daarom ijveren wij ervoor om die transporten stop te zetten en naar alternatieven te zoeken. Dat ze het daar stockeren of over het water vervoeren. Dat is ook een mogelijkheid. Maar niet meer door dichtbevolkte gebieden.”

De transporten verlopen altijd in het grootste geheim en burgemeesters van gemeenten waarlangs de trein passeert, worden altijd maar hooguit een dag op voorhand op de hoogte gebracht. “En de burgemeester mag dat ook niet verbieden. Dat is blijkbaar zijn bevoegdheid niet. We hopen dat de petitie zoveel mogelijk getekend wordt.”

3
Klaas De Scheirder
3
Klaas De Scheirder

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer